Міфи і факти про антиоксиданти
19:45, 14 Вер 2016 · Категорія: Жіноче здоров'я, Чоловіче здоров'я, Дитяче здоров'я · Переглядів 1773 ·
Нарівні зі зростанням інтересу до свого власного здоров'я зростає інтерес до антиоксидантів. Втім, головна особливість будь людської поголоски полягає в здатності все трохи перебільшувати. Ось і тема антиоксидантів принесла рясний урожай вигадок і міфів, в яких ми спробуємо розібратися.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Але спочатку трохи реальних відомостей про вільні радикали і дії антиоксидантів. Про те, що кисень надходить всередину організму в процесі дихання, потоком крові доставляється до кожної клітинки, і використовується в реакціях окислення, ми дізналися ще на шкільних уроках біології. А ось про те, що в якості побічних продуктів можуть утворюватися вільні радикали, стало відомо зовсім недавно.
Вільними радикалами називаються молекули, у яких не вистачає електрона на зовнішньому електронному рівні. Відсутність електрона надає такій молекулі високу агресивність, їй абсолютно байдуже, звідки візьметься електрон. В результаті бомбардування великої кількості вільних радикалів руйнуються білкові молекули, ферменти, молекули ДНК. Постраждати може все, що завгодно. Запускається механізм ланцюгової реакції: будь-яка молекула, яка віддала електрон, щоб доповнити зовнішній рівень вільного радикала, в свою чергу стає вільним радикалом.
Антиоксиданти - це особливі речовини, які не тільки легко нейтралізують вільні радикали, а й самі при цьому не стають агресивними. Антиоксиданти синтезуються самим організмом (гормони, ферменти) і надходять з продуктами харчування (вітаміни, мікроелементи, флаваноіди). Тепер про вигадки.
Міф №1: В продуктах харчування міститься мало антиоксидантів.
Природно, якщо харчуватися фаст-фудом, це буде істиною. Джерелами антиоксидантів є сирі фрукти, ягоди, чай.
Міф №2: БАДи є найкращим джерелом антиоксидантів.
За умови правильного харчування і дотримання норм здорового способу життя ніякої необхідності в додатковому прийомі БАДів не виникає.
Міф №3: Синтетичні антиоксиданти є гарною заміною натуральним.
На жаль, майстерність людини сьогодні настільки ж далеко від мистецтва творця, як і тисячоліття тому. Всі наші лабораторні експерименти і найкращі винаходи є лише мертвими подобами чарівних живих еліксирів, якими пригощає нас природа.
Міф №4: Антиоксиданти омолоджують.
Доведено лише захисна дія цих дивовижних речовин. Але повернути час назад не в змозі ніхто, так що піклуватися про власне здоров'я та стан шкіри необхідно починати з раннього дитячого віку.
Міф №5: Антиоксиданти є тільки в овочах і фруктах.
А ще і в цілісно-зерновому борошні, і в бобових, і в горіхах, насінні, і в червоному вині, і навіть в нежирному м'ясі, молоці, свіжих яйцях.
Міф №6: Купувати необхідно продукти, збагачені антиоксидантами.
Напис на етикетці, яка запевняє покупця в тому, що товар містить антиоксиданти, не завжди відповідає істині, а скоріше є простим рекламним трюком. Замість того щоб читати все, що написано великим шрифтом, спробуйте уважно розібратися зі складом, надрукованим невиразними дрібними літерами.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гіпоалергенна дієта для дітей
Міф №7: Вільні радикали - абсолютний ворог.
Це теж неправда. Наш організм влаштований так тонко, що практично все здатний використовуватися з користю, наприклад, вільні радикали допомагають оборонятися від чужорідних мікроорганізмів, виконуючи роль однієї з ланок складної системи імунітету. Питання про шкоду гостро постає тоді, коли вільних радикалів стає занадто багато.
Вільними радикалами називаються молекули, у яких не вистачає електрона на зовнішньому електронному рівні. Відсутність електрона надає такій молекулі високу агресивність, їй абсолютно байдуже, звідки візьметься електрон. В результаті бомбардування великої кількості вільних радикалів руйнуються білкові молекули, ферменти, молекули ДНК. Постраждати може все, що завгодно. Запускається механізм ланцюгової реакції: будь-яка молекула, яка віддала електрон, щоб доповнити зовнішній рівень вільного радикала, в свою чергу стає вільним радикалом.
Антиоксиданти - це особливі речовини, які не тільки легко нейтралізують вільні радикали, а й самі при цьому не стають агресивними. Антиоксиданти синтезуються самим організмом (гормони, ферменти) і надходять з продуктами харчування (вітаміни, мікроелементи, флаваноіди). Тепер про вигадки.
Міф №1: В продуктах харчування міститься мало антиоксидантів.
Природно, якщо харчуватися фаст-фудом, це буде істиною. Джерелами антиоксидантів є сирі фрукти, ягоди, чай.
Міф №2: БАДи є найкращим джерелом антиоксидантів.
За умови правильного харчування і дотримання норм здорового способу життя ніякої необхідності в додатковому прийомі БАДів не виникає.
Міф №3: Синтетичні антиоксиданти є гарною заміною натуральним.
На жаль, майстерність людини сьогодні настільки ж далеко від мистецтва творця, як і тисячоліття тому. Всі наші лабораторні експерименти і найкращі винаходи є лише мертвими подобами чарівних живих еліксирів, якими пригощає нас природа.
Міф №4: Антиоксиданти омолоджують.
Доведено лише захисна дія цих дивовижних речовин. Але повернути час назад не в змозі ніхто, так що піклуватися про власне здоров'я та стан шкіри необхідно починати з раннього дитячого віку.
Міф №5: Антиоксиданти є тільки в овочах і фруктах.
А ще і в цілісно-зерновому борошні, і в бобових, і в горіхах, насінні, і в червоному вині, і навіть в нежирному м'ясі, молоці, свіжих яйцях.
Міф №6: Купувати необхідно продукти, збагачені антиоксидантами.
Напис на етикетці, яка запевняє покупця в тому, що товар містить антиоксиданти, не завжди відповідає істині, а скоріше є простим рекламним трюком. Замість того щоб читати все, що написано великим шрифтом, спробуйте уважно розібратися зі складом, надрукованим невиразними дрібними літерами.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гіпоалергенна дієта для дітей
Міф №7: Вільні радикали - абсолютний ворог.
Це теж неправда. Наш організм влаштований так тонко, що практично все здатний використовуватися з користю, наприклад, вільні радикали допомагають оборонятися від чужорідних мікроорганізмів, виконуючи роль однієї з ланок складної системи імунітету. Питання про шкоду гостро постає тоді, коли вільних радикалів стає занадто багато.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: