Вчені з діабетичного центру Джосліна в рамках нового дослідження встановили, що внаслідок низьких температур виробляються протизапальні молекули, пов'язані зі зниженням ваги.
Про це повідомляє Nature.
Експерти хотіли з'ясувати, як легке хронічне запалення може спричинити проблеми зі здоров'ям, пов'язані з ожирінням. До нового дослідження було відомо, що холод може покращувати чутливість до холоду, а також впливати на вироблення ліпідних медіаторів запалення у так званому бурому жирі.
Відмінність між бурим і білим жиром (що накопичується на животі та руках) полягає в тому, що перший спалює ліпіди та глюкозу для вироблення тепла. У якомусь сенсі бурий жир – «хороший» жир.
Через це він знаходиться в центрі багатьох досліджень боротьби з ожирінням. Дослідники хочуть з'ясувати, як можна досягти ефективного перетворення білого жиру на бурий.
У рамках нового експерименти миші для провокування ожиріння дотримувалися типової дієти з високим вмістом жирів. Після цього гризунів помістили у холодні умови з температурою близько 4,4 градуса за Цельсієм.
Було встановлено збільшення їхньої чутливості до інсуліну, поліпшення метаболізму глюкози та зниження маси порівняно з тваринами з контрольної групи. Також вчені зафіксували значне зниження запалення. Згідно з результатами дослідження, зазначені ефекти залежать від вироблення природної молекули бурого жиру MaR2.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Бобові для прикорму дітей
Чому не можна проколювати вуха дівчаткам до 14 років?