Жінок, які вступили в постменопаузу, вживання чорносливу захищає від розвитку остеопорозу – підвищеної крихкості кісток, пов'язаної зі схильністю до переломів.
Користь чорносливу
Щоденна жменя чорносливу, що вживається в їжу, захищає кістки жінок в постменопаузі. Висновок про це було зроблено вченими, які представляють Університет штату Пенсільванія.
Щоденне вживання чорносливу може полегшити наслідки втрати кісткової маси у жінок у постменопаузі шляхом зниження певних маркерів запалення.
Повідомляється, що в експерименті, який тривав рік, брали участь жінки віком від 55 до 75 років, які перебували у постменопаузі. Вчені встановили: коли жінки щодня з'їдали жменю чорносливу (50-100 г), у їхній крові знижувалася концентрація цитокінів – речовин, що активізують розвиток запальних процесів. Саме з високим рівнем цих прозапальних молекул у жінок пов'язують послаблення їхньої кісткової маси з віком, її крихкість і схильність до остеопорозу.
У чорносливі міститься багато біоактивних сполук, включаючи вітаміни, мінерали, фенольні кислоти та поліфеноли, які можуть придушувати секрецію запальних цитокінів, що руйнують кістки.
Що таке постменопауза? Це період довжиною кілька років, який починається після менопаузи, що означає закінчення фертильної функції жіночого організму, припинення овуляції та менструації. Під час постменопаузи жінки переживають низку гормональних змін, асоційованих із старінням. Такі зміни можуть негативно позначатися на їхньому організмі.
Що таке остеопороз? Це стан організму, при якому кістки стають менш щільними та міцними, ламкими. Після 50 років це порушення розвивається приблизно у кожної другої жінки. У віці постменопаузи остеопороз стає частою причиною перелому шийки стегна.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Бобові для прикорму дітей
Чому не можна проколювати вуха дівчаткам до 14 років?