Використовуючи метод нейровізуалізації, вчені простежили, як різні види дієти впливають на вікові зміни у мозку.
Дієта від старіння мозку
Найкориснішою для мозку виявилася низьковуглеводна кетогенна дієта. Результати опубліковані у журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.
Останнім часом нейрофізіологи б'ють на сполох - так звані вікові нейробіологічні зміни мозку, пов'язані зі старінням, все частіше стали спостерігатися у людей молодшого віку, кому немає ще й п'ятдесяти.
Результати дослідження, яке провели американські та британські вчені під керівництвом Ліліан Мухіка-Пароді з Університету штату Нью-Йорк у Стоуні-Брук, дозволяють припустити, що винна в цьому, зокрема, багата вуглеводами їжа, що становить основу харчування в західних країнах.
Щоб краще зрозуміти, як дієта впливає на старіння мозку, вчені розробили систему біомаркерів, яка враховує як нейрокогнітивні, так і фізіологічні параметри, наприклад, резистентність до інсуліну. Головним серед них був фактор стабільності мозкової нейромережі, що показує стійкість зв'язків між різними ділянками мозку.
Експерименти показали, що цей біомаркер старіння мозку корелює з переважним видом "палива", яке використовує організм у метаболічних процесах: глюкола зменшує, а кетони збільшують стабільність мозкових мереж. У всіх серіях експериментів зі стандартною дієтою або раціоном харчування збагаченим тим чи іншим видом "палива" результати підтвердилися.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Бобові для прикорму дітей
Чому не можна проколювати вуха дівчаткам до 14 років?