Згідно з новим дослідженням, вживання пробіотиків, що містяться в сирі пармезан, може покращити пам'ять у людей похилого віку.
Сир та йогурт для пам'яті
Нове дослідження припускає, що пробіотики в сирі пармезан можуть стати ключем до покращення пам'яті у похилому віці. Дослідження за участю людей віком 52-75 років із легкими когнітивними порушеннями показало, що вживання пробіотика Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) протягом трьох місяців покращило результати тестів мозку.
Дослідження виявило кореляцію між покращенням розумових здібностей та змінами в мікробіомі кишечника учасників. Цікаво, що у людей з легкими когнітивними порушеннями в кишечнику було більше мікробів Prevotella, що дозволяє припустити, що кишкова флора та фауна можуть бути ранніми індикаторами зниження когнітивних функцій.
Коли група з легкими когнітивними порушеннями отримувала пробіотики LGG, кількість Prevotella зменшувалася, що збігалося з найкращими когнітивними показниками. Це говорить про те, що маніпуляції з мікробіотою кишечника за допомогою пробіотиків можуть призвести до більш здорового мозку у людей похилого віку. Хоча LGG широко доступний як добавка, він також міститься в пармезані та йогурті.
Сенс цього відкриття дуже цікавий, оскільки це означає, що зміна мікробіома кишечника за допомогою пробіотиків потенційно може бути стратегією покращення когнітивних функцій, особливо у людей із легкими когнітивними порушеннями.
Це додає новий сенс до розуміння зв'язку мікробіома між мозком і кишківником і відкриває нові можливості для боротьби зі зниженням когнітивних функцій, пов'язаних зі старінням.
Втручання на цій стадії когнітивних порушень можуть уповільнити або запобігти прогресуванню деменції до більш тяжких форм. Виявляючи специфічні зрушення у мікробіомі кишечника, пов'язані з легкими когнітивними порушеннями, ми відкриваємо новий рубіж у профілактичних стратегіях когнітивного здоров'я.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Чому не можна проколювати вуха дівчаткам до 14 років?
Поради батькам, як навчити дитину захищати себе від булінгу