Люди не просто так кажуть: "Що забагато, те не здорово".
порція їжі
І навіть максимально корисні продукти можуть спричинити шкоду, якщо їсти їх надто багато.
Кожен основний прийом їжі повинен містити і білки, і жири, і вуглеводи. Правильне співвідношення продуктів, що містять усі ці харчові речовини, на тарілці виглядатиме так:
50% тарілки повинні займати овочі, 25% – білкові продукти (птиця, червоне м'ясо, яйця, морська риба, сир, бобові), 25% - вуглеводні продукти – крупи, макаронні вироби та картопля. Найбільше на тарілці має бути овочів. Порція салату, овочевого гарніру – дві жмені. Порція фруктів – розмір індивідуального кулака, порція ягід – жменя. Усього овочів та фруктів рекомендується з'їдати не менше 400 грамів на день.
Відміряючи порцію вуглеводів, можна орієнтуватися на розмір індивідуального кулака. Вимірювачем білкової їжі може стати долоня, порція річкової риби – долоня разом із пальцями. Товщина порції має відповідати товщині долоні. Порція будь-якого жиру – вершкового, олії – верхня фаланга великого пальця (або 1 чайна ложка). Рослинні та тваринні жири повинні бути присутніми в раціоні приблизно порівну.
Молоко та кисломолочні продукти можна додавати до раціону за бажанням і залежно від власних смакових уподобань, наприклад, як один із варіантів перекушування, до 300 г на день. Визначення розміру порцій за допомогою руки – не ідеальний спосіб контролю харчування. Але він допоможе не переїдати та збалансувати раціон.
Хто вже почав міряти свої кулаки та долоні?
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Поради батькам, як навчити дитину захищати себе від булінгу
7 ознак, що дитина не висипається
Салат з крабовими паличками, сиром і помідорами
Класичний чізкейк з мандаринами: зможе приготувати кожен