7 золотих правил харчування на дієті
00:20, 13 Кві 2024 · Категорія: Дієти, Харчування · Переглядів 722 ·
Якщо ви вирішили трохи скинути вагу, то робити це потрібно з розумом.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Адже потрібно, щоб дієта допомагала вашому організму, а не шкодила йому.
1. Повноцінність та збалансованість дієти
Незважаючи на особливості наявного захворювання, супутні йому порушення нутритивного статусу та метаболізму, харчування має бути максимально повноцінним та збалансованим, щоб забезпечити організм усіма життєво важливими компонентами: білками, жирами, вуглеводами, макро- та мікроелементами, вітамінами.
2. Уникнення дуже гарячої та дуже холодної, а також твердої та сухої їжі
Досягається завдяки особливому набору продуктів, способу приготування та температурі готових страв. Пам'ятайте, що той самий продукт (страва), приготований різними способами, може мати діаметрально протилежну дію на організм. Рідка і кашкоподібна їжа має меншу механічну дію і добре засвоюється, а тверда і суха подразнює слизову оболонку шлунка і тривалий час затримується в ньому.
3. Правильний розподіл прийомів їжі протягом дня
У закладах охорони здоров'я зазвичай застосовують 4-6-разове харчування. При деяких захворюваннях необхідний рівномірний розподіл протягом доби, включаючи нічний годинник.
4. Дієтотерапія за принципом поступового переходу від суворих обмежень до розширеного набору використовуваних продуктів
Зважаючи на те, що суворі дієти призводять до значного порушення надходження нутрієнтів, вони призначаються на нетривалий час.
5. Поєднання різних методів запровадження поживних речовин чи їжі з урахуванням можливостей засвоєння
При тяжких захворюваннях використовують ентеральне, парентеральне харчування або їхню комбінацію.
6. Завжди використовувати тільки якісні продукти та свіжоприготовлені страви
Під час хвороби відбувається зниження активності ферментних систем, знижуються адаптаційно-захисні реакції організму, що потребує вживання виключно безпечної їжі. Використовувати продукти, що швидко псуються, рекомендується на початку їх терміну придатності.
7. Приймається до уваги суб'єктивне ставлення пацієнта до харчування
Хвороба змінює психоемоційний стан. У людини, що хворіє, може знизитися апетит, з'явитися спотворення смакових переваг і негативне ставлення до самого прийому їжі. Страви необхідно готувати так, щоб вони викликали апетит. Врахування смакових пристрастей пацієнта має важливе, але не вирішальне значення.
Але якщо дотримуватися всіх принципів дієти, то вона принесе лише користь.
1. Повноцінність та збалансованість дієти
Незважаючи на особливості наявного захворювання, супутні йому порушення нутритивного статусу та метаболізму, харчування має бути максимально повноцінним та збалансованим, щоб забезпечити організм усіма життєво важливими компонентами: білками, жирами, вуглеводами, макро- та мікроелементами, вітамінами.
2. Уникнення дуже гарячої та дуже холодної, а також твердої та сухої їжі
Досягається завдяки особливому набору продуктів, способу приготування та температурі готових страв. Пам'ятайте, що той самий продукт (страва), приготований різними способами, може мати діаметрально протилежну дію на організм. Рідка і кашкоподібна їжа має меншу механічну дію і добре засвоюється, а тверда і суха подразнює слизову оболонку шлунка і тривалий час затримується в ньому.
3. Правильний розподіл прийомів їжі протягом дня
У закладах охорони здоров'я зазвичай застосовують 4-6-разове харчування. При деяких захворюваннях необхідний рівномірний розподіл протягом доби, включаючи нічний годинник.
4. Дієтотерапія за принципом поступового переходу від суворих обмежень до розширеного набору використовуваних продуктів
Зважаючи на те, що суворі дієти призводять до значного порушення надходження нутрієнтів, вони призначаються на нетривалий час.
5. Поєднання різних методів запровадження поживних речовин чи їжі з урахуванням можливостей засвоєння
При тяжких захворюваннях використовують ентеральне, парентеральне харчування або їхню комбінацію.
6. Завжди використовувати тільки якісні продукти та свіжоприготовлені страви
Під час хвороби відбувається зниження активності ферментних систем, знижуються адаптаційно-захисні реакції організму, що потребує вживання виключно безпечної їжі. Використовувати продукти, що швидко псуються, рекомендується на початку їх терміну придатності.
7. Приймається до уваги суб'єктивне ставлення пацієнта до харчування
Хвороба змінює психоемоційний стан. У людини, що хворіє, може знизитися апетит, з'явитися спотворення смакових переваг і негативне ставлення до самого прийому їжі. Страви необхідно готувати так, щоб вони викликали апетит. Врахування смакових пристрастей пацієнта має важливе, але не вирішальне значення.
Але якщо дотримуватися всіх принципів дієти, то вона принесе лише користь.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: