Що можна їсти при подагрі
13:30, 13 Тра 2024 · Категорія: Дієти · Переглядів 1119 ·
Категорично заборонено вживати все підряд, бо це може спровокувати загострення хвороби.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Подагра – це хвороба ревматичної етіології, спричинена відкладенням у суглобах солей сечової кислоти. Клінічними проявами захворювання є біль, деформація ураженого суглоба, порушення функції, утворення характерних вузликів (тофусів).
За відсутності терапії хвороба згодом прогресує, відкладення солей як мікрокристалів починають накопичуватися у внутрішніх органах. Найчастіше уражаються нирки, що призводить до розвитку пієлонефриту, ниркової недостатності та інших ускладнень. Діагноз ставиться на підставі симптомів та підтверджується пункцією ураженого суглоба та рентгенографією. Лікування включає фармакотерапію, дотримання спеціальної дієти, фізіотерапію.
Зразкове меню складає лікар, індивідуально для кожного пацієнта, з урахуванням форми та ступеня тяжкості захворювання, наявності супутніх патологій, віку пацієнта, особливостей його організму.
Метою дієти є максимальне зниження рівня сечової кислоти в організмі, що призводить до покращення загального самопочуття хворого та підвищує якість його життя. Продукти харчування не повинні мати у своєму складі пуринів, які після потрапляння в організм перетворюються на сечову кислоту.
До раціону рекомендується включити більше свіжих фруктів та овочів. Рецепти страв досить прості, головне правильно їх приготувати і не використовувати інгредієнти зі списку заборонених продуктів.
Лікувальне харчування допомагає пацієнтові в домашніх умовах швидко покращити загальне самопочуття, зняти неприємні симптоми та навіть збільшити тривалість періодів ремісії. Відхід від дієти, вживання гострої та жирної їжі, алкоголю (особливо вина та пива), кави, швидко підвищують рівень сечової кислоти в організмі, що призводить до чергового нападу хвороби. Тому дотримуватись дієти потрібно постійно. Правильне харчування у періоди ремісії та особливо загострення допоможе уникнути розвитку цілого ряду важких ускладнень.
До дозволених продуктів відносять:
- дієтичні сорти м'яса (кролик, курка, індичка);
- яйця (у невеликій кількості);
- кисломолочна продукція;
- рослинні олії (оптимальним варіантом будуть лляна та оливкова);
- морепродукти;
- макаронні вироби, крупи;
- нежирні сорти риби;
- свіжі фрукти та овочі, яких немає у списку заборонених продуктів;
- мармелад, пастила, зефір;
- цукерки без шоколаду;
- сухофрукти (крім родзинок);
- мед.
І тут дуже важливо не зірватися та не погіршити стан.
За відсутності терапії хвороба згодом прогресує, відкладення солей як мікрокристалів починають накопичуватися у внутрішніх органах. Найчастіше уражаються нирки, що призводить до розвитку пієлонефриту, ниркової недостатності та інших ускладнень. Діагноз ставиться на підставі симптомів та підтверджується пункцією ураженого суглоба та рентгенографією. Лікування включає фармакотерапію, дотримання спеціальної дієти, фізіотерапію.
Зразкове меню складає лікар, індивідуально для кожного пацієнта, з урахуванням форми та ступеня тяжкості захворювання, наявності супутніх патологій, віку пацієнта, особливостей його організму.
Метою дієти є максимальне зниження рівня сечової кислоти в організмі, що призводить до покращення загального самопочуття хворого та підвищує якість його життя. Продукти харчування не повинні мати у своєму складі пуринів, які після потрапляння в організм перетворюються на сечову кислоту.
До раціону рекомендується включити більше свіжих фруктів та овочів. Рецепти страв досить прості, головне правильно їх приготувати і не використовувати інгредієнти зі списку заборонених продуктів.
Лікувальне харчування допомагає пацієнтові в домашніх умовах швидко покращити загальне самопочуття, зняти неприємні симптоми та навіть збільшити тривалість періодів ремісії. Відхід від дієти, вживання гострої та жирної їжі, алкоголю (особливо вина та пива), кави, швидко підвищують рівень сечової кислоти в організмі, що призводить до чергового нападу хвороби. Тому дотримуватись дієти потрібно постійно. Правильне харчування у періоди ремісії та особливо загострення допоможе уникнути розвитку цілого ряду важких ускладнень.
До дозволених продуктів відносять:
- дієтичні сорти м'яса (кролик, курка, індичка);
- яйця (у невеликій кількості);
- кисломолочна продукція;
- рослинні олії (оптимальним варіантом будуть лляна та оливкова);
- морепродукти;
- макаронні вироби, крупи;
- нежирні сорти риби;
- свіжі фрукти та овочі, яких немає у списку заборонених продуктів;
- мармелад, пастила, зефір;
- цукерки без шоколаду;
- сухофрукти (крім родзинок);
- мед.
І тут дуже важливо не зірватися та не погіршити стан.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: