Попри широко розповсюджену думку, циститом можуть страждати не лише жінки, але й чоловіки.
Сьогодні ми спробуємо скласти приблизне меню на щодень, аби лікування циститу проходило краще.
Меню кожного дня кожен може розробити індивідуально, за своїми смаковими уподобаннями, на основі списку дозволених продуктів. Незважаючи на деякі обмеження, раціон повинен бути максимально збалансованим.
Обмеження на вживання спецій, соусів, солі та цукру позначається на смаку готових страв, але його можна урізноманітнити дозволеними соусами (вершковий, сметанний та інші).
Наприклад, на сніданок можна приготувати кашу на молоці або воді, сир, тушковані овочі, зварити яйця некруто або зробити овочевий омлет. Запити все це можна соком чи компотом. Відмінним варіантом для обіднього часу будуть овочеві супи на нежирному бульйоні, буряки, борщ зі свіжою капустою. А ось борщ під забороною через наявність у ньому томатної пасти чи томатів.
На друге можна приготувати нежирні м'ясні котлети на пару, голубці, тефтелі з рисом, відварену рибу, м'ясо, курку, овочі, тушковані макарони. Для вечері підійдуть макарони з несолоним сиром, сирна запіканка, соки, морси.
Не слід забувати про дотримання питного режиму. Протягом дня рекомендується пити морси, компот їз сухофруктів, некислі ягідні соки, відвар шипшини.
Як бачимо, при циститі можна цілком повноцінно харчуватися.