Дослідники з Університету Кенхі в Сеулі виявили зв'язок між змінами складу мікробіоми кишечника та ризиком розвитку шизофренії.
Розвиток шизофренії
Результатами дослідження вони поділилися у журналі Nutrients. Мікробіом кишечника як сукупність різних бактерій відіграє у організмі важливу роль, забезпечуючи його нормальне функціонування. Він сприяє утворенню слизу в шлунку та бере участь у синтезі травних ферментів. Крім того, мікробіом безпосередньо впливає на імунітет та метаболізм, а також частково регулює мозкову активність через кишкову нервову систему, імунну та ендокринну системи.
Нове дослідження стану мікробіоти кишечника пацієнтів із шизофренією показало, що у людей із цим розладом часто спостерігаються порушення метаболізму ліпідів та глюкози в організмі. Також у них знижено бактеріальну різноманітність у кишечнику. Крім того, при шизофренії часто виявляється дефіцит SCFA-кислот, включаючи ацетатну, пропіонатну і бутиратну.
Ці кислоти є важливими для захисту мозку від токсинів та підтримки когнітивних здібностей. Вчені підкреслили, що дисбактеріоз кишечника може призвести до зниження нейропластичності мозку (здатності нейронних мереж змінюватися шляхом зростання та реорганізації) та потенційно посилити тенденцію до агресивної поведінки.
Вони додали, що результати їхнього дослідження можуть сприяти розробці нових підходів до лікування шизофренії, спрямованих на відновлення нормального стану кишкового мікробіома.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Чому не можна проколювати вуха дівчаткам до 14 років?
Поради батькам, як навчити дитину захищати себе від булінгу