Існує безліч факторів ризику розвитку раку ротової порожнини, у тому числі те, що ви п'єте.
Шкідливі напої, які провокують рак
Одним з популярних канцерогенних напоїв є алкоголь, який можна вживати у винах, пиві, міцних спиртних напоях та лікерах. 30 відсотків людей із цим захворюванням надмірно п'ють. Надмірне вживання алкоголю в цьому контексті розцінюється як більше 21 одиниці алкоголю на тиждень Це приблизно сім великих келихів вина або 11 банок.
Алкоголь висушує шкіру рота і робить її пористішою, а також розщеплюється бактеріями в роті з утворенням хімічних речовин, що викликають рак.
Поєднання алкоголю з курінням збільшує ризик раку порожнини рота приблизно в 30 разів. Це пов'язано з тим, що алкоголь впливає на ротову шкіру, дозволяючи токсинам тютюну легше проходити через неї. А тютюновий дим «містить формальдегід, отруйна хімічна речовина, схожа на ацетальдегід, що утворюється під час розпаду алкоголю.
Пухлина може розвиватися на поверхні язика, на внутрішній стороні щік, піднебіння, губах або яснах. Пухлини також можуть розвиватися в залозах.
Симптоми раку ротової порожнини можуть включати:
1. Болючі виразки в роті, які не гояться протягом декількох тижнів. 2. Нез'ясовні стійкі ущільнення в роті або на шиї, які не проходять. 3. Нез'ясовне розхитування зубів або лунок, які не гояться після видалення. 4. Незрозуміле стійке оніміння або дивне відчуття на губі чи язику. 5. Іноді білі чи червоні плями на слизовій оболонці рота чи язику. 6. Зміни в мові, такі як шепелявість.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Бобові для прикорму дітей
Чому не можна проколювати вуха дівчаткам до 14 років?