Надмірне споживання риби може бути пов'язане з підвищеним ризиком меланоми. Статтю про це опубліковано у Cancer Causes & Control.
Дослідники з американського Університету Брауна виявили, що серед тих, чиє денне меридіанне споживання риби становило 3,2 грами, ризик утворення злоякісної меланоми був на 22% нижчим, ніж у тих, чиє медіанне споживання становило 42,8 грама. Крім того, у тих хто багато їв рибу, шанс появи аномальних клітин у зовнішньому шарі шкіри – меланоми нульової стадії – був вищим на 28%.
Щоб з'ясувати це, вчені проаналізували дані про 491367 людей в період 1995-1996 років. Тоді учасники повідомляли про споживання риби за останній рік. Потім дослідники звернулися до архівів медичних служб та з'ясували, що злоякісна меланома утворилася в одного відсотка цих людей, а меланома нульової стадії – у 0,7.
Дослідники відзначають, що особливо часто меланома виникала у тих, хто їв не смажену рибу та тунця, і навпаки, смажена риба виявилася практично не пов'язаною з раком. На думку вчених, ці закономірності можуть бути пов'язані із забрудненнями, що містяться в рибі, у тому числі дифенілами, діоксинами, миш'яком та ртуттю.
При цьому автори зазначають, що вони виявили лише статистичну залежність, яка зовсім не означає причинно-наслідкового зв'язку.