Учені наполягають на тому, що журавлина неодмінно повинна бути обов’язковим продуктом в профілактиці ракових захворювань. Сік цієї ягоди активно протидіє сутворенню та поширенню ракових клітин. Які ще корисні властивості має ягода - дізнавалась "Країна здоров'я".
Журавлина є натуральним джерелом сахарози, фруктози, каротину і деяких ефірних олій. Науковці виділяють її бактерицидні, протизапальні, ранозагоювальні властивості. Журавлина знижує холестерин, перешкоджає утворенню тромбів. Ця ягода зменшує головні болі, допомагає при лікуванні діабету, ревматизму, поліпшує засвоєння їжі, обмін речовин, виводить шлаки.
Журавлина активізує розумову і фізичну працездатність. Також ця ягода відрізняється освіжаючим і тонізуючим властивостями, покращує роботу шлунку і кишечника. Напої з журавлини рекомендують пити, якщо людина хворіє грипом чи застудою. Журавлина має властивість підсилювати дію антибіотиків, адже є своєрідним каталізатором цих лікарських препаратів. Крім того, в плодах містяться фітонциди, антибіотики природного походження. У разі гіпертонічної хвороби користь журавлини полягає у наданні сечогінного ефекту. На відміну від аптечних препаратів аналогічної дії, в цьому випадку організм не втрачає калій. Регулярне вживання ягід журавлини або соку знижує ризик запалень сечостатевої системи.
Лікарі не рекомендують вживати журавлину тим людям, які мають виразкову хворобу шлунку або дванадцятипалої кишки. Також ця ягода протипказана при сечокам’яній хворобі. А стоматологи, щоб уникнути руйнування зубної емалі, наполегливо радять після прийому журавлини почистити зуби або просто прополоскати рот.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
10 геніальних цитат про здоров'я і виховання дітей