Вживання риб'ячого жиру може захистити від важких наслідків коронавірусу.
Риб'ячий жир
Такий висновок зробили британські вчені. Спостереження більш ніж за 110 000 осіб із середнім віком 55 років показали, що риб'ячий жир у вигляді добавок дає певний захист від тяжких наслідків коронавірусу. Автори дослідження оцінювали показники госпіталізацій та смертності через коронавірус на основі даних лікарень, оновлених до 30 вересня 2021 року. Також застосовувалися пропорційні моделі ризику.
Загалом, 29 424 особи регулярно використовували добавки з риб'ячим жиром. Після врахування всіх інших можливих факторів було доведено, що вживання риб'ячого жиру незмінно пов'язане зі зниженням ризику госпіталізацій та смертності через COVID-19. А ось якогось підвищеного ризику зараження коронавірусом через риб'ячий жир не було відзначено.
Дослідження пролило світло на біологічні механізми, що визначають користь риб'ячого жиру. Основним його інгредієнтом є поліненасичені жирні кислоти Омега-3, які мають протизапальну властивість. Вони послаблюють реакцію імунної системи легень після бактеріальних та вірусних інфекцій, що вкрай важливо при коронавірусі, який якраз і характеризується цитокіновими штормами або бунтом імунної системи.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Чому не можна проколювати вуха дівчаткам до 14 років?
Поради батькам, як навчити дитину захищати себе від булінгу