Вчені назвали найкорисніший вітамін для серця та судин
20:00, 22 Лист 2022 · Категорія: Вітаміни, Жіноче здоров'я, Чоловіче здоров'я, Кров і судини · Переглядів 1625 ·
Цей вітамін впливає і витривалість організму
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Частка вітаміну D в організмі виявилася одним із найсильніших факторів впливу на здоров'я серця та судин та здатність витримувати тривалі навантаження.
- Наше дослідження показує, що велика кількість вітаміну D в організмі статистично пов'язані з більш високою витривалістю. До того ж усі добре знають, що він благотворно впливає на кістки та серце. Тому всім людям варто підтримувати його рівень, використовуючи харчові добавки або просто частіше виходячи на сонце, – розповідає Амр Мараван з університету Вірджинії (США).
Риб'ячий жир і вітамін D, як показують дослідження останніх років, мають безліч корисних властивостей, про які вчені раніше не підозрювали. Наприклад, вони з'ясували, що вітамін D знижує ймовірність смерті від інфаркту, уповільнює розвиток розсіяного склерозу та захищає мозок алкоголіків від подальших ушкоджень.
Молекулярні біологи зі США виявили, що вітамін D може відігравати ключову роль у захисті клітин організму від старіння та його наслідків, у тому числі від розвитку раку. Таких висновків вони дійшли, спостерігаючи за хробаками, яких годували «забійними» дозами цього вітаміну. До того ж риб'ячий жир може захищати від розвитку діабету та інших хвороб.
Мараван та його колеги відкрили ще одну позитивну якість вітаміну D, спостерігаючи за здоров'ям та фізичним станом двох тисяч добровольців, які брали участь у моніторинговому проекті NHANES у першій декаді 2000-х років.
Він проводився серед медсестер та медпрацівників. Учасники моніторингу регулярно проходили всебічні обстеження та тести на витривалість, а також повідомляли лікарям про дієту, рівень фізичної активності та шкідливі звички. Великий набір даних, зібраних організаторами NHANES, допоміг зрозуміти, як вітамін D впливає здоров'я.
З'ясувалося, що більше вітаміну D було в організмі учасників дослідження, краще вони переносили навантаження.
Наприклад, найбільші любителі риб'ячого жиру приблизно втричі краще виступали в тестах на дихалку, максимальне споживання кисню, ніж інші учасники дослідів. Що цікаво, подібні відмінності спостерігалися у всіх вікових та статевих категоріях, що говорить про однакову користь вітаміну D і для молодих, і для літніх чоловіків та жінок.
Вчені підкреслюють, що подібні досліди не говорять про те, що риб'ячий жир або інші харчові добавки з вітаміном D можна бездумно вживати в будь-яких кількостях, - при їх надлишку в організмі розвиваються серйозні порушення, що обнулюють всі плюси прийому цих препаратів. Найближчим часом кардіологи планують обчислити оптимальну дозу вітаміну D, що максимально покращує витривалість, але не викликає побічних ефектів.
- Наше дослідження показує, що велика кількість вітаміну D в організмі статистично пов'язані з більш високою витривалістю. До того ж усі добре знають, що він благотворно впливає на кістки та серце. Тому всім людям варто підтримувати його рівень, використовуючи харчові добавки або просто частіше виходячи на сонце, – розповідає Амр Мараван з університету Вірджинії (США).
Риб'ячий жир і вітамін D, як показують дослідження останніх років, мають безліч корисних властивостей, про які вчені раніше не підозрювали. Наприклад, вони з'ясували, що вітамін D знижує ймовірність смерті від інфаркту, уповільнює розвиток розсіяного склерозу та захищає мозок алкоголіків від подальших ушкоджень.
Молекулярні біологи зі США виявили, що вітамін D може відігравати ключову роль у захисті клітин організму від старіння та його наслідків, у тому числі від розвитку раку. Таких висновків вони дійшли, спостерігаючи за хробаками, яких годували «забійними» дозами цього вітаміну. До того ж риб'ячий жир може захищати від розвитку діабету та інших хвороб.
Мараван та його колеги відкрили ще одну позитивну якість вітаміну D, спостерігаючи за здоров'ям та фізичним станом двох тисяч добровольців, які брали участь у моніторинговому проекті NHANES у першій декаді 2000-х років.
Він проводився серед медсестер та медпрацівників. Учасники моніторингу регулярно проходили всебічні обстеження та тести на витривалість, а також повідомляли лікарям про дієту, рівень фізичної активності та шкідливі звички. Великий набір даних, зібраних організаторами NHANES, допоміг зрозуміти, як вітамін D впливає здоров'я.
З'ясувалося, що більше вітаміну D було в організмі учасників дослідження, краще вони переносили навантаження.
Наприклад, найбільші любителі риб'ячого жиру приблизно втричі краще виступали в тестах на дихалку, максимальне споживання кисню, ніж інші учасники дослідів. Що цікаво, подібні відмінності спостерігалися у всіх вікових та статевих категоріях, що говорить про однакову користь вітаміну D і для молодих, і для літніх чоловіків та жінок.
Вчені підкреслюють, що подібні досліди не говорять про те, що риб'ячий жир або інші харчові добавки з вітаміном D можна бездумно вживати в будь-яких кількостях, - при їх надлишку в організмі розвиваються серйозні порушення, що обнулюють всі плюси прийому цих препаратів. Найближчим часом кардіологи планують обчислити оптимальну дозу вітаміну D, що максимально покращує витривалість, але не викликає побічних ефектів.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: