Вітамін А потрібен людині ще від перебування в стані ембріона й аж до смерті. Де ж його взяти з продуктів?
Більшість натурального ретинолу зустрічається в тваринній їжі: риб’ячий жир, ікра, яловича печінка та серце, жирне молоко, масло, вершки, сир, курячий жовток. Провадамін A є частиною жовтих і зелених овочів, жовтих і червоних фруктів та ягід, наприклад, абрикоси, чорна смородина, морський блакит, троянди та глодони, а також трави та гострої зелені: кропива, базилік, малинове листя, селера, петрушка, щавель, зелена цибуля. Він знаходиться в водоростях та грибах.
При приготуванні продуктів, якщо немає доступу до кисню, наприклад, коли ми готуємо під кришкою, вітамін добре зберігається. В середньому близько 30% вітаміну А та каротину втрачається під час термічної обробки. Він знищується неправильним зберіганням продуктів, наприклад, під впливом сонця.
Ступінь асиміляції каротину залежить від типу продукту та приготування їжі. Наприклад, зі шпинату та базиліка каротин краще поглинається, ніж з моркви. Подрібнення рослинних продуктів, їх приготування, додавання жиру збільшує всмоктування каротину.
Цікаво, що 5% каротину засвоюється з моркви, натертої на великій тарілці, а з тонко натертої - вже 20%. Якщо в стравах з продуктами, багатими вітаміном А, додати сметану або рослинне масло, засвоїться близько 50%. І, наприклад, з морквяного пюре з молоком - 60%. Яловичина та баранина не підходять для цього, асиміляція буде мінімальною.
Чи багато ви їсте продуктів з вітаміном А?