Всі ми знаємо, що найкраще вживати овочі та фрукти сирими. Але ж інколи їм потрібна термічна обробка. То як бути з вітамінами?
Які вітаміни найбільш необхідні?
Вітамін С - підвищує опірність організму інфекціям, достатнє надходження вітаміну С підвищує імунітет, а також забезпечує хороший синтез колагену. Продукти в яких міститься вітамін С: цитрусові, смородина, шипшина, капуста білокачанна, болгарський перець.
Вітамін Д - також позитивно впливає на стан імунної системи, сприяє всмоктуванню кальцію прийнятого з їжею; здатний профілактувати розвиток аутоімунних захворювань, цукровий діабет; переважно утворює під впливом УФ променів на шкіру. Продукти, що містять вітамін Д: риб'ячий жир, сметана, молоко, вершкове масло, яєчний жовток, печінка.
Вітамін, А та Е – позитивно впливають на стан шкіри, волосся, стан репродуктивної системи. Такі вітаміни містяться в таких продуктах як морква, рослинна та вершкове масло, жовток яєць, шипшина, гарбуз, томати, печінка, зелень.
Як можна зберегти вітаміни у продуктах?
1. Зберігати продукти у прохолодному темному місці.
2. Намагатися не тримати продукти на сонці.
3. Уникати приготування у мікрохвильовій печі.
4. Приготовану страву не варто надто довго зберігати – найкраще щодня готувати щось нове.
5. При приготуванні не переварюйте їжу.
6. При відварюванні овочів рекомендується їх занурювати в киплячу воду і накривати кришкою - це збереже корисні властивості овочів.
А як ви зберігаєте вітаміни в стравах?