Згідно з підрахунками, понад 30 % їжі, яку ми споживаємо кожного дня, містить ГМО. ГМО-технологія створена для того, щоб отримати новий продукт зі специфічними властивостями, шляхом схрещування клітин, що відрізняються за своєю природою організмів (наприклад, овочів і риб). Так, генна інженерія дозволила виростити культури, стійкі до посухи, морозів, шкідників і вірусів. ГМО-культури займають більше 60 млн. га сільгоспугідь. Урожай таких культур вражає своїми розмірами, формою, відсутністю зовнішніх дефектів і яскравими фарбами.
Що приховують ГМО
Наскільки сильно ГМО впливає на людину, сказати складно, це питання ще не закрите. Щоб зрозуміти, як результати генної інженерії впливають на людину, має пройти кілька десятків років. Проте вже зараз дослідники можуть сказати, що ГМО негативно впливає на організм, викликаючи алергенні реакції і відсутність сприйнятливості людей до лікарських препаратів. Британські вчені стверджують, що метаболізм ГМО не проходить до кінця, його елементи затримуються в кишечнику і з'єднуються з генами мікроорганізмів, що мешкають в ньому, утворюючи нові трансгени.
Кожен з нас самостійно вибирає перелік продуктів для столу. Однак у цивілізованій Європі споживач має своєрідну допомогу - будь-який супермаркет має відділи з натуральними продуктами і продуктами ГМО. Крім продуктів ГМО-сектор містить список виробників, що використовують у виробництві цю технологію.
Складніше зробити вибір у нас, так як трансгенна продукція продається змішано з іншими продовольчими товарами. Щоб виявити вміст ГМО, необхідно вивчити етикетку. Перш за все, на етикетці повинна стояти маркування ГМО. Крім цього, зверніть увагу на соєві і кукурудзяні похідні, які можуть міститися в сиропі, борошні, крохмалі і маслі. Соєвий білок можуть додавати в паштети, ковбасу, пиво, хліб, дитяче харчування і корми для тварин. Напис «рослинний білок» вказує на утримання трансгенної сої. Деякі виробники «ховають» ГМО під індексами Е (Е322 і Е951), які широко використовуються у виробництві різних продуктів харчування. Ці складові продуктів можуть викликати повну втрату слуху і свідомості, запаморочення і висип. Особливо варто побоюватися дешевих напівфабрикатів і фаст-фуду, які у великій кількості містять трангенні складові.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Чому не можна проколювати вуха дівчаткам до 14 років?
Поради батькам, як навчити дитину захищати себе від булінгу