Від нашої їжі дуже сильно залежить стан організму, в тому числі й серця та судин.
Гіпертонічна хвороба, ішемічна хвороба серця, атеросклероз та їх ускладнення – інфаркти міокарда та інсульти займають основне місце серед причин втрати працездатності та інвалідності, захворюваності та смертності населення. Фактором ризику ішемічної хвороби серця, серцевої недостатності та інсульту є підвищений артеріальний тиск. Гіпертонічна хвороба може протікати непомітно, без явних проявів, і багато пацієнтів не знають про її наявність, тому важливо попередити підвищення артеріального тиску та рівня холестерину.
Харчування, як свідчать численні дослідження, впливає зниження захворюваності і смертності від ССЗ. Включення до раціону овочів (особливо листової зелені), фруктів, цільнозернових, горіхів та бобових, помірного споживання нежирного м'яса, риби, птиці та низького споживання обробленого червоного м'яса (ковбаси, сосиски, шашлики, копченості), фастфуду та солодощів, сприяють зниженню в порівнянні з тими, хто дотримується стандартного харчування.
Харчування, багате цукром та рафінованими вуглеводами, транс- та насиченими жирами, сіллю, вуглеводами та продуктами швидкого харчування (гамбургери, хот-доги, м'ясні делікатеси), призводить до порушення жирового обміну, а саме підвищення рівня холестерину в крові та розвитку атеросклерозу.
Тому уважно стежте за своїм раціоном.