Вітамін В17 був вперше синтезований в 1952 році доктором Ернстом Кребсом з абрикосових кісточок. Тоді ж він отримав назву лаетраль. Відноситься до групи водорозчинних вітамінів і єдиним з групи В, який відсутній в пивних дріжджах. З хімічної точки зору він є з'єднанням двох молекул цукру (бензолдегіда і ціаніду), яке називається амігдалин.
Вітамін B17 або лаетраль вважається одним з найбільш суперечливих вітамінів
Вітаміну В17 приписують «антиракові» властивості. Для перевірки цього твердження проводилося багато різних досліджень, на підставі яких отримувались прямо протилежні висновки: одні стверджували марність лаетралю, інші навпаки вказували на його виняткову ефективність в боротьбі з раком.
У зв'язку з цим доречно буде навести кілька фактів:
Адміністрація з харчових продуктів і ліків США, на підставі того, що лаетраль може бути отруйним через вміст ціаніду, заборонила його виробництво і вживання на території країни.
У таких країнах як Австралія та Мексика лаетраль легально виробляється і розповсюджується як ліки.
Роль вітаміну В17
Основна його роль - боротьба з раковими захворюваннями, але в цьому питанні до повної ясності ще далеко. Також можна відзначити що вітамін В17 діє як болезаспокійливий засіб, покращує обмінні процеси і уповільнює процес старіння.
Добова потреба
За один день може бути спокійно засвоєно більше 3000 мг, але не більше 1000 мг за один прийом.
Взаємодія
Перед вживанням необхідно проконсультуватися у лікаря.
Симптоми дефіциту
стомлюваність підвищена сприйнятливість до раку
Симптоми передозування
Ризик отруєння і навіть задухи через виділення, у процесі перетравлювання, синильної кислоти.
Хоча є думка, що небезпека кісточок плодового насіння сильно перебільшена, адже загальна концентрація отруйних речовин дуже мала.