Новий препарат отримав назву метабоцин (Metabocin). Засіб протестували на мишах, в раціоні яких переважала насичена жирами їжа. Результати роботи вчені представлять на щорічних зборах Товариства з вивчення харчової поведінки (Society for the Study of Ingestive Behavior) у Флориді.
Метабоцин взаємодіє з рецептором TRPV1. Цей білок відомий як частина систем регуляції температури тіла і сприйняття болю, в тому числі печіння, викликаного капсаїцином. Крім того, він присутній на мембранах клітин жирової тканини, адипоцитів. Капсаїцин в складі нового препарату активує цей рецептор, впливаючи на клітини білої жирової тканини. До цього типу належить більшість жиру в організмі людини. Під впливом капсаїцину біла тканина починає перероджуватися в інший тип жиру - буру жирову тканину. Цей тип тканини захищає організм від переохолодження, сприяючи виділенню тепла. За словами вчених, той же процес дозволяє спалювати жир, не даючи відкладатися залишкам білої тканини.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перець чилі знижує ризик інфаркту та інсультуПрепарат випробували на лабораторних мишах, яких годували висококалорійною їжею. Протягом восьми місяців до корму тварин додавали метабоцин. Засіб не змушував мишей їсти менше, але при цьому стримував набір зайвої ваги. Крім того, метабоцин перешкоджав зростанню рівня глюкози, аланінамінотрансферази і холестерину в крові. При ожирінні концентрація цих речовин в крові підвищується. Препарат не викликав у гризунів помітних побічних ефектів.
Дослідники підкреслюють: хоча капсаїцин виявився ефективний, гостру їжу, приправлену перцем, можна вважати самостійним засобом для зниження ваги. Велика частина капсаїцину, що надходить з їжею, не засвоюється організмом, тому гострі страви не можуть замінити інші способи схуднення. РечовинУ в складі препарату спеціально модифікували, щоб вона ефективно впливало на рецептори.
Раніше дослідники з'ясували, що регулярне вживання червоного перцю пов'язано зі зниженням ризику загальної смертності.