Ми з вами звикли чути, що омега-3 - це завжди плюс, але бувають і винятки.
омега-3
Американські вчені з'ясували, що харчові добавки з омега-3, які часто призначаються для зниження ризику серцево-судинних захворювань, можуть виявитися небезпечними для певної групи пацієнтів. Йдеться про пацієнтів, у яких ця сполука може спровокувати розвиток миготливої аритмії.
Омега-3-ненасичені жирні кислоти входять до складу клітинних мембран та кровоносних судин і є одним із необхідних компонентів повноцінного здорового харчування. Омега-3 кислоти містяться в рибі, молюсках та водоростях, але далеко не всі люди віддають перевагу такому раціону, тому фахівці пропонують компенсувати дефіцит омега-3 в організмі за допомогою риб'ячого жиру або спеціальних харчових добавок.
Проте аналіз клінічних досліджень, проведених у США, показав, що омега-3-ненасичені жирні кислоти у людей з високим рівнем ліпідів у крові можуть підвищити ризик розвитку найбільш поширеного порушення серцевого ритму – миготливої аритмії, або фібриляції передсердь. За даними медичної статистики, ймовірність інсульту у людей із цим захворюванням у п'ять разів вища, ніж у людей, які не страждають на аритмію.