На користь їжі впливає навіть посуд, у якому ми її готуємо.
Небезпечний посуд
Дуже часто вдома люди використовують небезпечний посуд.
Політетрафторетилен
Ви зустрічаєтесь із ним щодня, якщо на кухні є тефлонова сковорідка. Тефлон – це товарна назва політетрафторетилену. Наприкінці 90-х дослідження показали, що тефлон виділяє перфтороктанову кислоту – отруйну сполуку, яка провокує безпліддя та рак.
Потрібно шукати на посуді знак PFOA FREE, який означає, що для виробництва тефлону не використовувалась перфтороктанова кислота. На таких сковорідках чи каструлях не повинно бути подряпин та пошкоджень. Адже найменша подряпина – і нагрітий тефлон починає випаровувати канцерогени.
Пластик
Перше, що потрібно зробити, – перевірити маркування на пластикових ємностях. Зазвичай це трикутник зі стрілок із цифрами всередині. Безпечний пластик з маркуванням 2,4,5.
Однак експерт рекомендує не нагрівати пластик, адже тоді він виділяє токсичні речовини.
Яскраві розписні сервізи
Йдеться про турецькі чи китайські сервізи з меламіно-формальдегідної смоли. Якщо стукнути паличкою, то на відміну від фаянсу, цей посуд глухо відгукується.
Якісний меламіновий посуд стає небезпечним лише при температурі вище 130°C. Однак, легко можна купити підробку.
Неякісний посуд впливає на роботу ШКТ набагато сильніше, ніж можна подумати. Шлунок іноді реагує навіть на гострі запахи.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Бобові для прикорму дітей
Чому не можна проколювати вуха дівчаткам до 14 років?