Науковці з Ґетеборзького університету у Швеції з’ясували, який спосіб приготування кави зменшує ризик серцево-судинних захворювань.
Кава продовжує життя
Вчені провели анкетування понад півмільйона людей віком від 20 до 79 років. Учасники відповіли на питання про кількість споживаної кави, спосіб приготування. Крім того, були зібрані такі дані, як зростання, вага, рівень кров’яного тиску, холестерину, а також наявність шкідливих звичок, показники фізичної активності та утворення. Всі ці фактори, на думку дослідників, могли вплинути як на рівень споживання напою, так і ризики серцево-судинних захворювань.
Експеримент тривав 20 років. За цей час померла 46 461 людина, з яких 12 621 — від серцево-судинних захворювань, зокрема близько половини з них — від інфаркту.
З'ясувалося, що серед тих, хто вживав фільтровану каву (напій, пропущений через паперовий фільтр. — прим. авт.), ризик смерті був на 15% нижчим, ніж серед тих, хто не пив кави. У чоловіків ймовірність смерті від серцево-судинних захворювань була на 12% нижчою, а у жінок – на 20%.
Найменше смертність була у тих, хто пив від однієї до чотирьох чашок фільтрованої кави на день. У той же час, нефільтрований напій підвищував рівень холестерину в крові, що збільшувало ймовірність смерті у чоловіків віком від 60 років.
Американські вчені з'ясували, що любов до продуктів із високим вмістом сірчаних амінокислот — м'яса, молока, горіхів — підвищує ризик серцево-судинних захворювань.
Низькобілкова їжа, на думку фахівців, навпаки, сприятливо позначається на здоров'ї. Схожий ефект, за деякими даними, справляють шоколад та какао-боби.
Дослідження, що тривало 16 років, в якому взяли участь понад півмільйона людей, показало: люди, які п'ють багато кави, як правило, рідше вмирають від серцево-судинних і респіраторних захворювань.