У раціоні довгожителів часто присутні рослинні та ферментовані продукти.
Ферментовані продукти
Часте вживання рослинних та ферментованих продуктів пов'язане з довголіттям, – про це повідомило видання Daily Mail, посилаючись на дані дослідження Дена Бюттнера, автора книг про феномен довголіття. Бюттнер займався вивченням "блакитних зон" (так називаються регіони, в яких дуже часто зустрічаються люди-довгожителі). Дослідник дійшов висновку, що харчування людей, схильних до довголіття, вирізняється деякими особливостями.
Зокрема, вони помірно вживають білок тваринного походження та дуже активно їдять бобові та овочі. Бюттнер констатував, що клітковина квасолі, сочевиці та гороху є неперетравлюваними харчовими волокнами, які позитивно впливають на стан кишкової мікрофлори – це важлива умова для продовження життя.
"Іншим важливим принципом правильного харчування для довгих років життя є різноманітність. Вживання різноманітних продуктів означає, що людина з більшою ймовірністю отримає усі необхідні вітаміни, мінерали та поживні речовини", – поінформувало Daily Mail.
Зазначається, що в раціоні повинні чергуватись ферментовані та свіжі рослинні продукти – завдяки такому чергуванню покращується захист організму від цукрового діабету та серцевих захворювань. Наприклад, в Японії довгожителі їдять у дуже великій кількості різноманітні мариновані та квашені закуски з грибів, огірків, цибулі, а довгожителі середземноморських країн використовують багато різних сирів та йогуртів, які теж є ферментованими продуктами.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Чому не можна проколювати вуха дівчаткам до 14 років?
Поради батькам, як навчити дитину захищати себе від булінгу