Якщо майбутні мами під час вагітності приймають риб'ячий жир, їхні діти рідше страждають від небезпечної вірусної інфекції під назвою круп. Такого висновку дійшли дослідники з Нідерландів.
Добавки, які захистять від крупа
Спостереження показують, що у немовлят та дітей молодшого віку суттєво знижується ймовірність розвитку крупу, якщо їхні мами приймали під час вагітності добавки з риб'ячим жиром та вітаміном D. Круп – вірусна інфекція грудної клітки, що найчастіше вражає дітей раннього віку та викликає такий характерний симптом, як гавкаючий кашель. Також у малюків з крупом з'являється хрипкий голос та проблеми з диханням. Зазвичай хвороба протікає легко, але деяким зараженим дітям потрібне стаціонарне лікування та киснева підтримка.
До рандомізованого контрольованого дослідження включили 736 вагітних, яких розділили на чотири групи. Вони приймали різні дози добавок з вітаміном D, а також рибу та оливкову олію щодня з 24-го тижня вагітності та до першого тижня після пологів. Усього цей період було зареєстровано 97 випадків крупа. Якщо мами приймали риб'ячий жир, то ймовірність розвитку цього інфекційного захворювання у їхніх дітей становила 11%, а при прийомі оливкової олії – 17%.
Якщо мами приймали високі дози вітаміну D, то ризик крупу в дітей віком сягав 11%, а при стандартних дозах цього вітаміну - 18%. Наразі медицина не має вакцин від крупу, а дослідження показало, що доступні за вартістю добавки з вітаміном D та риб'ячим жиром можуть замінити ці щеплення.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Чому не можна проколювати вуха дівчаткам до 14 років?
Поради батькам, як навчити дитину захищати себе від булінгу