Фахівці в ході дослідження по вивченню впливу середземноморської дієти на здоров'я людей з підвищеним ризиком захворювань серцево-судинної системи, виявили невідому раніше властивість оливкової олії.
Виявляється, всього 4 столові ложки продукту очищають артерії і підсилюють позитивний ефект "хорошого" холестерину. Для поліпшення впливу ліпопротеїнів високої щільності досить вживати оливкову олію або продукти з її вмістом щодня, розповіли фахівці.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оливкова олія допоможе зберегти пам'ятьКурс середземноморської дієти із застосуванням 4-х столових ложок корисної речовини сприятиме запобіганню патологічного процесу утворення атеросклеротичних бляшок в артеріях, які є причиною інсультів або інфарктів. Особливо збільшують ризик розвитку серцево-судинних недуг ліпопротеїди низької щільності. Однак, рівень "поганого" холестерину оливкова олія знизити не може.
Доказом тому послужив експеримент, проведений науковцями Hospital del Mar Medical Research Institute Барселони. Вони спостерігали за харчуванням і здоров'ям 296 пацієнтів, середній вік яких становив 66 років. Всі добровольці входили в категорію ризику через проблеми з судинами і серцем.
Учасників експерименту розділили на три групи, орієнтуючись на їхнє харчування: перша команда дотримувалася середземноморської дієти з використанням очищеної оливкової олії; друга - такого ж типу раціону, але з додаванням горіхів; третя, контрольна - харчувалася звичайною "здоровою" їжею, але отримувала зменшені порції червоного м'яса, солодощів і жирних молочних продуктів.
Перед початком експерименту і після завершення у всіх його учасників були перевірені на наявність двох типів холестерину. Як з'ясувалося, раціон не сприяв зростанню в крові "хорошої" органічної сполуки, але покращували її позитивний вплив.