Ліки від а до я  -   Хвороби  -  Калькулятор калорій  -   Магнітні бурі  -   Дієти  -  Очищення організму  -  Схуднення  -  Молочниця
Геморой  -  Лікування  -  Косметологія  -  Поради  -  Інсульт  -  Інфаркт  -  Діабет  -  Варикоз  - Вправи - Covid-19 


Дієтолог розповіла про небезпеку безглютенової дієти

18:00, 28 Бер 2021 · Категорія: Харчування, Дієти, Жіноче здоров'я, Чоловіче здоров'я · Переглядів 968 · 

Сьогодні багато хто почав відмовлятися від звичайного хліба і випічки через глютен, який, як вважається, може шкодити здоров'ю. Однак насправді все якраз навпаки. Практично для 99% людей ця речовина корисна, а дітям і зовсім необхідна

Дієтолог розповіла про небезпеку безглютенової дієти

Дієтолог розповіла про небезпеку безглютенової дієти



Як пояснила лікар-дієтолог Наталія Денисова, завдяки глютену дитячий організм росте і нормально функціонує. Спеціаліст зазначила, що в останні роки речовину незаслужено звинувачують у розвитку самих різних захворювань, в тому числі деменції, депресії і аутизму. За її словами, немає жодного дослідження, яке підтвердило б шкоду для здоров'я безпосередньо глютену. Крім того, недоведений і підвищений ризик онкологічних захворювань при його вживанні.

Більш того, згідно з дослідженням, опублікованим в журналі British Journal of Nutrition, безглютеновая дієта може викликати недолік в кишечнику корисних бактерій, що негативно позначиться на імунній системі людини. Саме тому вчені не радять повністю відмовлятися від борошняних виробів. Таке рішення можливе тільки в крайніх випадках і після консультації з фахівцем.

Що таке глютен?

Глютен, який також називають клейковиною, являє собою рослинний білок, який міститься в більшості злакових культур. Найбільше його в пшениці, менше - в ячмені, вівсі та житі. В середньому на добу людина вживає 10-40 г глютену. Левова частка надходить в організм з хлібобулочними виробами, а також макаронами і кондитерськими виробами.

За словами Денисової, в складі глютеновмісних продуктів багато корисних компонентів:

• харчові волокна (клітковина);
• вітаміни - А, Е, В1, В2, В6;
• мікроелементи;
• 18 амінокислот.

Що стосується алергії, то зазвичай вона розвивається у дітей до 12 місяців, а також у дорослих після 30-40 років. Однак таких людей у ​​всьому світі менше 1%. Як пояснила лікар, у них відсутній фермент, який відповідає за розщеплення клейковини.

Головні міфи про глютен

Всього існує чотири основних міфи про глютен, в які багато хто поки продовжують вірити:

1. Продукти з глютеном - причина метеоризму і здуття живота. Насправді, ніяких доказів цієї теорії немає. Згідно сліпому тесту, проведеному вченими, люди самі вселили собі такі розлади. В ході експерименту з'ясувалося, що учасники, які їли продукти без глютену, але не знали про це, почали страждати підвищеним газоутворенням.
2. Клейковина сприяє ожирінню. Тут слід пам'ятати, що зайва вага з'являється при надмірному вживанні швидких вуглеводів і шкідливих жирів. Хліб і випічка, що поглинаються в великих кількостях, приведуть до відкладення жирових запасів, але глютен тут ні до чого.
3. Глютен викликає рак і проблеми з серцем. Речовина може стати причиною таких захворювань, якщо у пацієнта вже є на нього алергія. Однак немає жодного дослідження, яке б підтвердило шкоду глютену для здорової людини.
4. Зараз в хлібі більше глютену, ніж раніше. Навіть в генно-модифікованій пшениці глютену не більш, ніж у звичайній. Різниця може спостерігатися в сортах, але не за часом "тоді і зараз", уклала Денисова.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:





Підписатись не коментуючи
E-mail:
 Додавання коментаря:
Ім'я:
Пароль: (якщо зареєстрований)
Email: (обов'язково!)

теги форматування

додати смайли
Підписатись на коментарі по e-mail
 

Пропонуємо переглянути наше відео





Останні новини

21:30
Продукти, яких дуже боїться рак
19:30
6 порад для кращого варіння яєць
15:30
Приправа, яка лікує зубні абсцеси і помічна при бронхіті
12:51
Топ-3 корисні властивості чорниці
10:30
Нове відкриття спростовує високу калорійність горіхів
7:30
Три плюси від регулярного вживання солі
0:20
Вчені оголосили найкращий напій для зубів
22:30
Їжа, котра дасть вам калію більше за банани
21:30
5 продуктів, які наситять організм калієм
19:30
Три найкорисніші фруктові коктейлі
17:30
Спеціалісти пояснили, чому зелені банани корисніші за жовті
15:30
Правила харчування, які почистять печінку від жиру
13:30
Доступний фрукт продовжить життя майже на 20 років
10:30
10 оригінальних фактів про волоський горіх
9:30
Топ-5 продуктів, які краще взагалі не мити
8:30
Поживні продукти, які зарядять вас енергією на день
6:30
Овочевий сік почистить шлунок та кишківник
1:20
Фрукт, котрий виганяє камені з нирок
0:20
Чим фініки можуть допомогти людині
23:30
Що корисніше: диня чи кавун?
21:30
Скільки часу можна тримати заварений чай
19:30
6 позитивних ефектів від простої картоплі
10:30
Звичний напій, який стоїть на сторожі вашого серця
9:30
Їжа, котра здатна зробити вас сонним
7:30
Вчені довели безумовну користь гострої їжі
6:30
Топ-10 переваг від використання чорного кмину
22:30
Перелік продуктів, які викликають втому в людини
19:30
Доступний овоч, який вбиває ракові клітини і знижує холестерин
15:30
Шкода для організму від надмірного вживання сої
12:30
Надлишок кави може знищити вашу щитовидку
8:30
Вчені назвали найгірші продукти для серця
7:30
Чому цукор особливо небезпечний для чоловіків
6:30
Продукти для зниження апетиту, пришвидшення обміну речовин та роботи мозку
1:20
Яка їжа стимулює імунну систему, знищує зморшки і знижує холестерин
0:20
Доступна їжа, котра захистить від раку і допоможе мозку
23:30
Три найкорисніші продукти для здоров'я на думку вчених
21:30
Сім ідеальних продуктів для нашого імунітету
19:30
Фрукти з мінімальною кількістю калорій
17:30
Топ-5 фруктів, від яких не поправляються
13:30
Міф про банани, який розвіяли вчені
Здоров'я в соцмережах: