Правильне харчування може допомогти знизити ризик розвитку деменції. Детальніше - читайте у "Країні здоров'я".
Дослідження показують, що здорове харчування може знизити ризик розвитку деменції. Частково це пов'язано з тим, що наявність хвороби серця або системи кровообігу може підвищити ризик розвитку деменції. В результаті, чим здоровіший організм, тим нижчий ризик.
BHF (Британський кардіологічний фонд) має список рекомендацій і порад про те, які продукти слід обмежити і наскільки обмежити, щоб знизити ризик розвитку деменції у людини.
Щодо смаженого та фастфуду, благодійна організація каже, що його слід вживати не частіше ніж один раз на тиждень. Не тільки смажену їжу слід вживати рідше одного разу на тиждень, а й сир. Що стосується червоного м'яса, рекомендується вживати його менше чотирьох разів на тиждень.
Випічку та солодощі слід вживати не частіше ніж п'ять разів на тиждень. Вершкове масло є п'ятим продуктом , який слід скоротити, оскільки BHF рекомендує людині споживати менше однієї столової ложки на день, щоб знизити ризик деменції.
Крім того, є так звана дієта MIND. Розшифровується як Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay і складається із двох дієт, об'єднаних в одну.
По-перше, це дієта, заснована на цільнозернових продуктах, рибі, бобових, а також фруктах та овочах.
По-друге, це дієта DASH. Ця дієта спрямована на контроль артеріального тиску. На відміну від середземноморської дієти, тут більше уваги приділяють зниженню споживання солі.
Дослідження показало, що у тих, хто суворо дотримувався дієти, мозок був на 7,5 років молодшим, ніж у тих, хто найменше дотримувався дієти. У дослідженні 2015 року також повідомлялося, що дієта може знизити ризик розвитку деменції у людини.