Заміна очищеного зерна цільним допоможе схуднути, а ще запобігти діабету, раку і не тільки. Тому в раціон додайте хліб, макарони та каші із цільних зерен
Які цільнозернові продукти для схуднення кращі
Як просто покращити здоров'я та схуднути – перейти з продуктів із очищеного зерна на цільнозернові. Заміна рафінованого зерна на цільне допоможе знизити ризик серйозних хронічних захворювань.
У чому користь цільнозернових продуктів
У продуктах із цільного зерна високий вміст харчових волокон – саме від клітковини, відзначають дослідники, величезна користь здоров'ю. Також у цільнозернових продуктах багато інших корисних фітохімічних речовин, жирних кислот, амінокислот, вітамінів та мінералів.
У цьому головна відмінність цільнозернового зерна від очищеного, оскільки в ньому залишаються зародки зерна і висівки (верхня оболонка зерна). Цільнозернові продукти покращують роботу кишечника, дають більш тривале почуття насичення, тому навіть "жменька зерен" зробить вас ситою на довгий час.
Крім схуднення, перехід на цільне зерно допомагає знизити ризики розвитку серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу та раку, особливо колоректального (тобто кишечника).
Які продукти із цільного зерна включити до раціону?
Продукт №1 – хліб, їдять більшість із нас – білий рафінований батон можна замінити на буханець цільнозернового хліба. Однак якщо хліб трохи темніший на вигляд, ніж традиційний білий, то він не обов'язково повністю зроблений із цільного зерна.
Ретельно перевірте список інгредієнтів, з яких він зроблений: писку має бути вказане словосполучення "цілісне зерно" та його похідні. Для схуднення рекомендований хліб із шпалерного пшеничного або житнього борошна.
Продукт № 2 – цільнозернові крупи – цільна пшениця, овес (не вівсяні пластівці), рис (не шліфований білий – а краще корчиновий), гречка. Обережніше із сортом гречки "ядриця", якщо у вас проблеми із травним трактом. При непереносимості глютена підійдуть рис, гречка, кіноа, кукурудзяна крупа.
Якщо ви не дуже товаришуєте з кашами, то альтернатива – продукт №3 – макарони із твердих сортів пшениці. Такі цільнозернові макарони відрізняються виразним коричневим відтінком. У таких макаронах більше висівок та зародків, оболонок зерна пшениці, тому і колір продукту темніший.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Бобові для прикорму дітей
Чому не можна проколювати вуха дівчаткам до 14 років?