Дослідники з Університету Осаки у Японії довели, що COVID-19 впливає на рівень інсуліну. Тим самим коронавірусна інфекція може спровокувати розвиток діабету.
Коронавірус та рівень цукру в крові
Добре відомо, що коронавірус поширюється за допомогою вдихання найменших заражених частинок у повітрі, які в першу чергу вражають легені. Але дослідники виявили, що шкідливий вплив ковіду поширюється далеко за межі респіраторної системи. Японські вчені виділили критично важливий ген, який передає фатальний вплив коронавірусної інфекції на механізм регулювання рівня цукру на крові.
Дослідники стверджують, що COVID-19 може провокувати множинну відмову органів, а також метаболічні аномалії на кшталт гіпоглікемії, резистентності до інсуліну та повноцінного діабету, заважаючи сигнальним процесам виділення та поширення гормону інсуліну. Вірус SARS-CoV-2 порушує сигнальні шляхи інсулін/IGF під час руху від клітин господарів до тканин. При цьому патоген уражав не тільки респіраторний тракт, але й інші органи та клітини, включаючи печінку, адипозну тканину або жир у тілі, а також підшлункову залозу.
Хоча науці відома загроза для багатьох органів від коронавірусу, але молекулярний механізм його атак не був повністю пояснений. Сигнальні біологічні шляхи від інсуліну до інсуліноподібного фактору росту (IGF) є ключовими у справі регулювання метаболізму енергії та виживання клітин. SARS-CoV-2 впливає на ці сигнальні шляхи, провокуючи проблеми регулювання рівня цукру в крові.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Чому не можна проколювати вуха дівчаткам до 14 років?
Поради батькам, як навчити дитину захищати себе від булінгу