У спробах впоратися з інфекцією організм підвищує температуру тіла.
Ми ж, часто не розуміючи цього, прагнемо зняти симптом. А адже бабусині поради закутатися в ковдру і попивати гарячий чай у такому випадку можуть тільки погіршити ситуацію.
Напередодні періоду застуд ми з’ясували, які помилки найчастіше ми здійснюємо при спробах знизити високу температуру.
Їмо жирну або гостру їжу
При підвищенні температури на 1 градус обмін речовин в організмі прискорюється, тому їсти потрібно обов’язково. «Важка» їжа (смажене, гостре) не підійде, тому що створює для травної системи додаткову роботу і заважає організму боротися з інфекцією.
Правильний підхід:
1. Харчуватися дробно маленькими порціями.
2. Включити в раціон легкозасвоювані продукти, збагачені білками, мінералами і вітамінами (фрукти, ягоди, варені овочі, білкові продукти).
3. Будь-яка їжа повинна бути кімнатної температури (гріти її не варто).
Їмо продукти, що містять цукор
Вчені з’ясували : збільшення рівня глюкози в організмі скорочує кількість лейкоцитів, які відповідають за знищення інфікованих клітин. Іншими словами, від температури позбутися вдасться зовсім не скоро.
Правильний підхід:
1. Якщо хочеться солодкого, краще віддати перевагу фруктам.
2. П’ємо гарячий чай і каву.
Висока температура зневоднює організм, тому пити потрібно багато, але правильно. Гарячий чай або молоко провокують посилення температури, і вона зростає. Окремо слід згадати про каву: її не рекомендується пити, так як напій ще інтенсивніше зневоднює організм.
Правильний підхід:
1. Пити теплі чай, соки або воду.
2. Якщо температура не більше 38 °C, можна побалувати себе і гарячим чаєм, але захоплюватися все одно не варто.
П’ємо молоко
У складі молочних продуктів знаходиться білок казеїн, який під дією високої температури ущільнюється. Як підсумок, в шлунку утворюється «гумова» каша, яку дуже важко перетравити.