ТОП-10 найкорисніших ягід осені від грипу та застуди
23:30, 19 Вер 2013 · Категорія: Народна медицина · Переглядів 5913 ·
Осінь - саме час наїстися вітамінами про запас і запастися лікувальними дарами природи, щоб зустріти зиму "у всеозброєнні". Тоді будуть не страшні віруси грипу та сезонні загострення давніх болячок.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Барбарис рятує від подагри і ревматизму
Барбарис корисний вітамін С і великою кількістю яблучної, винної та лимонної кислоти. Сік з цих ягід виводить токсини, уповільнює старіння, здатний зупиняти кровотечу, збивати жар. Свіжі плоди оздоровлюють печінку. Нещодавно вчені виявили, що речовина з барбарису полегшує тютюнову та алкогольну залежність.
- Барбарис дробить камені в нирках. Також виводить сечову кислоту, а значить полегшує напади подагри, ревматизму. Якщо засушити, можна всю зиму додавати в трав'яні чаї або в плов. Це і смачно, і корисно.
Бузину і черемху можна їсти потроху
Черемха, яка у квітні цвіте ароматними гронами, до осені достигає. Ягоди можна використовувати як зміцнювальний засіб. Вони багаті дубильними речовинами і кислотами, тому спрадавна застосовувалися при діареї, туберкульозі, різних інфекціях. Але можуть виявитися і отруйними.
- Якщо знаходжу в лісі, з'їдаю 5-7 ягід, багато не можна. Можна сушити і додавати в трав'яні чаї.
Чорною горобиною лікують кров, а червоною дроблять камені
Дозріває у вересні і чорноплідна горобина, яка в народі вважається панацеєю від високого тиску та цукрового діабету. Ягоди багаті не тільки вітамінами, але і пектином, йодом.
Обліпихою загоюють рани
Обліпиха багата вітамінами А , С, В , дубильними речовинами і кислотами. Відома властивостями загоювати рани. З ягід роблять масло, сік, водяні настої та спиртові настоянки. Маслом добре змащувати горло при ангіні, пити по чайній ложці при гастриті або виразці шлунка.
Журавлина і калина - засіб від грипу № 1
Не менш корисна і журавлина . Її перетирають з цукром, медом, готують морси, компоти. Містить речовини з сильними противірусними властивостями. Ягоди також можна пом'яти, розвести з яблучним оцтом, водою і обтирати дитину з температурою.
Шипшина корисна всім, хто в окулярах
Вітаміну С в стиглих плодах шипшини в 10 разів більше, ніж у смородині, і в 40 разів більше, ніж у лимонах. Шипшина містить вітаміни групи В, P і K, калій і магній, залізо. Чай із шипшини п'ють для зміцнення імунітету, нервів і серця.
- 2-3 столові ложки ягід потрібно залити склянкою окропу в термосі на ніч. Вранці процідити, додати меду і пити маленькими ковтками. Напій регулює тиск, лікує судини, очі, діє як сечогінний, корисний для печінки.
Збирати шипшину краще після морозу. Або можна потримати в морозильнику добу. Потім перетирають через сито і змішують з медом 1:1. Їдять по чайній ложці на день. Це корисно для зору
Глід омолоджує серце
У вересні достигають і починають обсипатися ягоди глоду. Грецька назва рослини перекладається як «сильний ». Здавна плоди сушили, перемелювали на борошно і додавали в хліб. Корисні речовини глоду насичують серце киснем і розширюють його судини.
- Глід омолоджує серце. "Сердечники", які приймають його регулярно, добре себе почувають - вся серцево - судинна система приходить в норму. Ягоди нормалізують тиск і ритм серця. Глід допомагає при стенокардії , брадикардії .
Сушені ягоди додають в чай з ранку. Він заспокоює, злегка знижує тиск. Можна свіжі плоди залити алкоголем і приймати всю зиму як настоянку з медом - по 20 мл замість аперитиву.
Барбарис корисний вітамін С і великою кількістю яблучної, винної та лимонної кислоти. Сік з цих ягід виводить токсини, уповільнює старіння, здатний зупиняти кровотечу, збивати жар. Свіжі плоди оздоровлюють печінку. Нещодавно вчені виявили, що речовина з барбарису полегшує тютюнову та алкогольну залежність.
- Барбарис дробить камені в нирках. Також виводить сечову кислоту, а значить полегшує напади подагри, ревматизму. Якщо засушити, можна всю зиму додавати в трав'яні чаї або в плов. Це і смачно, і корисно.
Бузину і черемху можна їсти потроху
Черемха, яка у квітні цвіте ароматними гронами, до осені достигає. Ягоди можна використовувати як зміцнювальний засіб. Вони багаті дубильними речовинами і кислотами, тому спрадавна застосовувалися при діареї, туберкульозі, різних інфекціях. Але можуть виявитися і отруйними.
- Якщо знаходжу в лісі, з'їдаю 5-7 ягід, багато не можна. Можна сушити і додавати в трав'яні чаї.
Чорною горобиною лікують кров, а червоною дроблять камені
Дозріває у вересні і чорноплідна горобина, яка в народі вважається панацеєю від високого тиску та цукрового діабету. Ягоди багаті не тільки вітамінами, але і пектином, йодом.
Обліпихою загоюють рани
Обліпиха багата вітамінами А , С, В , дубильними речовинами і кислотами. Відома властивостями загоювати рани. З ягід роблять масло, сік, водяні настої та спиртові настоянки. Маслом добре змащувати горло при ангіні, пити по чайній ложці при гастриті або виразці шлунка.
Журавлина і калина - засіб від грипу № 1
Не менш корисна і журавлина . Її перетирають з цукром, медом, готують морси, компоти. Містить речовини з сильними противірусними властивостями. Ягоди також можна пом'яти, розвести з яблучним оцтом, водою і обтирати дитину з температурою.
Шипшина корисна всім, хто в окулярах
Вітаміну С в стиглих плодах шипшини в 10 разів більше, ніж у смородині, і в 40 разів більше, ніж у лимонах. Шипшина містить вітаміни групи В, P і K, калій і магній, залізо. Чай із шипшини п'ють для зміцнення імунітету, нервів і серця.
- 2-3 столові ложки ягід потрібно залити склянкою окропу в термосі на ніч. Вранці процідити, додати меду і пити маленькими ковтками. Напій регулює тиск, лікує судини, очі, діє як сечогінний, корисний для печінки.
Збирати шипшину краще після морозу. Або можна потримати в морозильнику добу. Потім перетирають через сито і змішують з медом 1:1. Їдять по чайній ложці на день. Це корисно для зору
Глід омолоджує серце
У вересні достигають і починають обсипатися ягоди глоду. Грецька назва рослини перекладається як «сильний ». Здавна плоди сушили, перемелювали на борошно і додавали в хліб. Корисні речовини глоду насичують серце киснем і розширюють його судини.
- Глід омолоджує серце. "Сердечники", які приймають його регулярно, добре себе почувають - вся серцево - судинна система приходить в норму. Ягоди нормалізують тиск і ритм серця. Глід допомагає при стенокардії , брадикардії .
Сушені ягоди додають в чай з ранку. Він заспокоює, злегка знижує тиск. Можна свіжі плоди залити алкоголем і приймати всю зиму як настоянку з медом - по 20 мл замість аперитиву.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: