06:30, 23 Сер 2013 · Категорія: Народна медицина · Переглядів 3171 ·
1. Чай з листя.
1 ч. ложка подрібненого листя на 200 мл окропу, настоюють 30 хв. Приймають по 1/4 -1 / 2 склянки 3 рази на день, за півгодини до їжі. Брусничний чай показаний при хронічних гастритах, так як, при цьому способі приготування, з листя не витягаються дубильні речовини.
Народні ліки з брусниці
2. Відвар з листя для прийому всередину.
3-4 ч. ложки подрібненого листя заливають 500 мл окропу, кип'ятять у закритому емальованому посуді на водяній бані 15 хв, охолоджують при кімнатній температурі 45 хв, проціджують через 2-3 шари марлі і доводять об'єм до початкового. Приймають по 1/4 склянки 3-4 рази на день до їжі при захворюваннях нирок і сечового міхура.
3. Відвар з листя для зовнішнього застосування.
1 ст. ложку сухого листя брусниці заливають склянкою гарячої води, кип'ятять на водяній бані 25 хв, остуджують, проціджують, доводять об'єм до 200 мл. Полощуть рот через кожні 2-3 години при стоматиті, пародонтозі, запаленні ясен.
4. Лікувальний настій з ягід.
200 г ягід залити в друшляку окропом, а потім наполягати на 400 мл охолодженої кип'яченої води 6 годин. Пити по 100 мл 4 рази на день перед їжею при запорах, хворобах печінки, нирок, колітах, гастритах.
5. Лікувальний настій з листя.
1 ст. ложку листя наполягати на 100 мл окропу 2 години, процідити. Приймати по 1-2 ст. ложки 3-4 рази на день перед їжею при захворюваннях нирок, печінки, проносах, нічному нетриманні сечі, подагрі, ревматизмі.
6. Лікувальний напій із соку.
50 мл соку брусниці розбавити 150 мл охолодженої кип'яченої води, додати цукор або мед за смаком. Пити по 100 мл 3-4 рази на день після їжі при загальній слабкості, застуді, запорах, головного болю, грипі, гіпертонічної хвороби.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Бобові для прикорму дітей
Чому не можна проколювати вуха дівчаткам до 14 років?