Вітамін D – жиророзчинна речовина, що виробляється в організмі під впливом сонячних променів, а також міститься у деяких продуктах. Останнє дослідження вчених із Університету Суррея та Університету Брайтона (Великобританія) показало суттєві відмінності між двома його формами – D2 (ергокальциферол) та D3 (холекальциферол)
Для імунітету: вчені виявили важливу різницю між двома формами вітаміну D
Його результати були опубліковані у журналі Frontiers in Immunology. Дослідницька група дійшла висновку, що ці форми вітаміну D не мають однакового ефекту на організм людини. "Результати показали, що вітамін D3, ймовірно, стимулює сигнальну систему інтерферону 1-го типу в організмі – ключову частину імунної системи, яка забезпечує першу лінію захисту від бактерій та вірусів", – пояснює провідний автор дослідження, професор Колін Сміт.
У той самий час аналогічного ефекту вітаміну D2 виявлено не було. Вчені відзначають, що вітамін D3 природно виробляється у шкірі під впливом сонячних променів. При цьому у багатьох людей його рівень недостатній, тому що вони живуть у місцях, де сонця взимку мало. Також він міститься у деяких продуктах тваринного походження. А деякі рослини та гриби містять вітамін D2, пише EurekAlert.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Бобові для прикорму дітей
Чому не можна проколювати вуха дівчаткам до 14 років?