Дані спільної роботи вчених з Обернського університету (США) і фахівців Університету Віла Велья (Бразилія) свідчать, що вживання кефіру дуже корисне для гіпертоніків - цей продукт допомагає їм знижувати підвищений тиск.
Дослідники заявили, що завдяки кефіру нормалізується зв'язок між травною та нервовою системами організму. Ще раніше було встановлено, що дисбаланс бактеріальної флори в кишечнику сприяє стрибкам артеріального тиску. Експеримент з щурами, що страждали від гіпертонії, допоміг вченим зробити висновок про те, що пробіотики, що містяться в кефірі, забезпечують зв'язок між кишечником і головним мозком, що включає антигіпертонічний механізми.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кефір для здорового волоссяПід час випробувань тварин, хворих на гіпертонію, поділили на групи: перша регулярно отримувала кефір, друга була позбавлена цього продукту. У контрольній групі знаходилися здорові щури. Через дев'ять тижнів дослідники перевірили стан тварин, і з'ясувалося, що кисломолочний напій допоміг гризунам нормалізувати тиск. У цих щурів, як виявилося, покращилася бар'єрна функція кишечника, завдяки якій в кров не проникають патогенні мікроорганізми. В їх організмі знизився рівень ендотоксинів - токсичних речовин, здатних порушувати клітинну цілісність.
Вчені резюмували, що завдяки кефірним пробіотикам травна і нервова системи почали функціонувати в особливому режимі узгодженості, який в підсумку допоміг знизити підвищений тиск у хворих на туберкульоз тварин.
"Кефір відновив природний баланс між чотирма основними корисними бактеріями, що мешкають в кишечнику, і специфічним ферментом в головному мозку, від якого залежить нормальна функція нервової системи", - заявили наукові фахівці.