Хурма - зимова ягода
08:30, 21 Січ 2021 · Категорія: Харчування, Вітаміни · Переглядів 810 ·
Хурма - джерело корисних властивостей
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Чим корисна
За здатністю до накопичення йоду ця ягода поступається тільки фейхоа, в 100 гр хурми - приблизно третина добової норми йоду. Також в хурмі багато антиоксидантних речовин. За жовто-оранжеве забарвлення ягоди відповідають бета-каротин, лютеїн, зеаксантин, кантаксантин і астаксантин, які корисні для органів зору і шкіри. Але для кращого їх засвоєння необхідно трохи жирів, невипадково в Єгипті хурму їдять в салатах з козячим сиром і маслом.
Хурма - лідер за вмістом антиоксиданту епігаллокатехіна (EGC), який бореться зі старінням шкіри. Він майже в 50 разів сильніше вітамінів C і E. Вміст його в хурмі вище, ніж в зеленому чаї, бананах, гранатах. У хурмі в чималих кількостях містяться кислоти, що володіють протизапальними і антигістамінними властивостями, а також знижують рівень холестерину і цукру в крові. У хурмі є залізо, марганець, вітамін С. Її рекомендують при анемії і гіпертонії, для нормалізації ліпідного обміну і підтримки стану печінки і жовчовивідних шляхів. Хурма корисна при нервовому і фізичному виснаженні, тому в період активного навчання або занять спорту варто включити її в свій раціон. Вміст цукру в хурмі досить високий, але не дивлячись на це вона має невисокий глікемічний індекс. Досить з'їсти два плоди, щоб відчути насичення, оскільки клітковини в ягоді в 2 рази більше, ніж в яблуках.
Обережно!
У незрілої хурмі міститься велика кількість органічних сполук танінів, які володіють дубильними властивостями. Їм хурма і зобов'язана терпким смаком. У міру дозрівання плоду рівень танінів знижується. Вони небезпечні тим, що у людей зі зниженою кислотністю шлункового соку можуть призводити до утворення фітобезоарів - клейких грудок з волокон хурми. Комок закупорює шлунок або кишківник, через що порушується травлення і виникає кишкова непрохідність, відкликає різким болем. Фітобезоарів можна розчинити за допомогою ліків, але іноді потрібно хірургічне втручання. Хіміки в цих випадках радять випити колу, яка теж непогано розчиняє грудку.
За здатністю до накопичення йоду ця ягода поступається тільки фейхоа, в 100 гр хурми - приблизно третина добової норми йоду. Також в хурмі багато антиоксидантних речовин. За жовто-оранжеве забарвлення ягоди відповідають бета-каротин, лютеїн, зеаксантин, кантаксантин і астаксантин, які корисні для органів зору і шкіри. Але для кращого їх засвоєння необхідно трохи жирів, невипадково в Єгипті хурму їдять в салатах з козячим сиром і маслом.
Хурма - лідер за вмістом антиоксиданту епігаллокатехіна (EGC), який бореться зі старінням шкіри. Він майже в 50 разів сильніше вітамінів C і E. Вміст його в хурмі вище, ніж в зеленому чаї, бананах, гранатах. У хурмі в чималих кількостях містяться кислоти, що володіють протизапальними і антигістамінними властивостями, а також знижують рівень холестерину і цукру в крові. У хурмі є залізо, марганець, вітамін С. Її рекомендують при анемії і гіпертонії, для нормалізації ліпідного обміну і підтримки стану печінки і жовчовивідних шляхів. Хурма корисна при нервовому і фізичному виснаженні, тому в період активного навчання або занять спорту варто включити її в свій раціон. Вміст цукру в хурмі досить високий, але не дивлячись на це вона має невисокий глікемічний індекс. Досить з'їсти два плоди, щоб відчути насичення, оскільки клітковини в ягоді в 2 рази більше, ніж в яблуках.
Обережно!
У незрілої хурмі міститься велика кількість органічних сполук танінів, які володіють дубильними властивостями. Їм хурма і зобов'язана терпким смаком. У міру дозрівання плоду рівень танінів знижується. Вони небезпечні тим, що у людей зі зниженою кислотністю шлункового соку можуть призводити до утворення фітобезоарів - клейких грудок з волокон хурми. Комок закупорює шлунок або кишківник, через що порушується травлення і виникає кишкова непрохідність, відкликає різким болем. Фітобезоарів можна розчинити за допомогою ліків, але іноді потрібно хірургічне втручання. Хіміки в цих випадках радять випити колу, яка теж непогано розчиняє грудку.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: