Апельсини і мандарини - одні з найпопулярніших цитрусових в багатьох країнах
Користь апельсинів і мандаринів порівняли американські дієтологи
Користь цитрусових
Фрукти - важлива частина здорового харчування. Американський дієтолог Керрі-Енн Дженнінгс закликає вживати в їжу по можливості більше апельсинів, мандаринів і лимонів. Яку саме користь приносять цитрусові?
Цитрусові - відмінне джерело вітамінів і мікроелементів. Один апельсин може забезпечити денну потребу організму у вітаміні C. Також цитрусові багаті вітамінами групи B, фосфором, калієм, магнієм і міддю.
У цитрусових багато клітковини, необхідної для правильного травлення. Американські дієтологи радять вживати 14 г клітковини на кожну тисячу калорій. А в одній чашці часточок апельсина міститься 4 г клітковини.
Цитрусові містять мало калорій. Вони добре підходять для тих, хто хоче схуднути.
Деякі дослідники вважають, що вживання цитрусових в їжу може знизити ризик утворення каменів в нирках. Це відбувається завдяки наявності в них цитратів.
У цитрусах міститься багато флавоноїдів. Дані досліджень показують, що ці речовини можуть допомогти знизити ризик розвитку раку.
Клітковина і флавоноїди допомагають регулювати рівень холестерину в крові. Це може знизити ризик серцево-судинних захворювань.
Дієтологи нагадують, що у цитрусів є і недоліки. Кислота в цих фруктах може сприяти розвитку карієсу. Зустрічається і алергія на цитрусові. А грейпфрути погано сумісні з деякими категоріями ліків.
Що краще - апельсини або мандарини?
Який фрукт корисніше - апельсин або мандарин? Ці фрукти дуже схожі, відзначають дієтологи. Спеціаліст по правильному харчуванню Кетрін Беркхайзер пояснила, чому вони схожі і відрізняються:
В обох фруктах дуже багато води, багато вуглеводів і майже немає жиру. 100 г апельсинів або мандаринів забезпечують організм 4% рекомендованої денної дози вуглеводів.
У мандаринах трохи більше калорій - 53 на 100 г, тоді як у апельсинів тільки 47 на 100 м.
Апельсини в два рази багатшими вітаміном C і фолієвою кислотою, ніж мандарини, але при цьому в них в 3,5 рази менше вітаміну A.
В цілому, обидва фрукта вважаються корисними для здоров'я. Американські дієтологи рекомендують їх як природне джерело вітамінів і клітковини.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Як зробити свято для дітей, які не вірять в диво?
10 геніальних цитат про здоров'я і виховання дітей