Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів Великобританії (FDA) попередило про небезпеку плодів грейпфрута і його соку
Медики назвали тих, кому небезпечно їсти грейпфрути
Це стосується людей, які приймають статини. Це речовина, що знижує рівень холестерину, яка призначається для зниження ризику серцевих нападів та інсульту. Коли в крові занадто багато такої речовини, це може дати і багато побічних ефектів.
За заявою FDA, багато подібних ліків розщеплюються за допомогою ферменту CYP3A4. Саме в тонкому кишечнику фермент CYP3A4 допомагає розщеплювати статини. Однак грейпфрутовий сік може блокувати дію CYP3A4, що означає, що більша кількість ліків потрапляє в кровотік і починає засвоюватися в організмі в значно більших обсягах, ніж розраховував лікар, коли прописував дозування статинів.
Оскільки у людей різна кількість ферменту в тонкому кишечнику, грейпфрутовий сік може по-різному впливати на них, навіть якщо пацієнти приймають одні і ті ж ліки. FDA підтвердило, що змішування грейпфрута і статинів може призвести до підвищеного ризику пошкодження печінки і м'язів. Ці два побічних ефекти можуть навіть призвести до ниркової недостатності, що є серйозним ускладненням.
Національна служба охорони здоров'я Великобританії зазначила, що загальні побічні ефекти статинів можуть включати:
• головну біль; • запаморочення; • почуття нудоти; • почуття надзвичайної втоми або фізичної слабкості; • проблеми з травною системою, такі як запор, діарея, нетравлення шлунка або метеоризм; • болі в м'язах; • проблеми зі сном; • низька кількість тромбоцитів.
Статини можуть іноді викликати запалення, набряк і пошкодження м'язів. Всім, хто страждає незрозумілим м'язовим болем, рекомендується поговорити зі своїм терапевтом. Він призначить аналіз крові, щоб перевірити рівень креатинкінази.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Як зробити свято для дітей, які не вірять в диво?
10 геніальних цитат про здоров'я і виховання дітей