Дослідження показало, що звичка харчуватись продуктами, яким властивий високий глікемічний індекс (ГІ), підвищує ймовірність розвитку раку легенів.
Їжа, яка може спровокувати рак
Глікемічний індекс відображає здатність продуктів харчування, що містять вуглеводи, підвищувати рівень цукру (глюкози) у крові: продукти з високим ГІ провокують їх різкі сплески.
"Вживання великої кількості їжі з високим глікемічним індексом викликають різкі стрибки рівня цукру в крові, що підвищує ризик розвитку діабету 2 типу та серцевих захворювань", - зазначають лікарі.
У свою чергу, дані дослідження, про яке пише журнал Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention, свідчать, що пристрасть до харчування з високим глікемічним індексом пов'язана з підвищеним ризиком раку, зокрема раку легенів.
Вчені порівняли глікемічне навантаження та індекси у пацієнтів із вперше діагностованим раком легень та у здорових людей. Вони констатували, що ризик раку легенів серед людей, чиє харчування відрізнялося найвищим щоденним глікемічним індексом, було збільшено на 49 відсотків.
Дослідження, що проводилися раніше, також вказували на можливий зв'язок між глікемічним індексом і підвищеним ризиком раку, зокрема, простати, підшлункової залози, кишечника.
Що вважається високим ГІ? Вуглеводи, які швидко розщеплюються організмом та викликають швидке підвищення рівня глюкози у крові, мають високий глікемічний індекс.
До продуктів із високим ГІ належать: 1. Цукор та солодкі продукти. 2. Солодкі безалкогольні напої. 3. Білий хліб. 4. Картопля. 5. Білий рис.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Як зробити свято для дітей, які не вірять в диво?
10 геніальних цитат про здоров'я і виховання дітей