Краще попередити цю хворобу, аніж потім її лікувати.
Кров - це біологічна рідина, яка живить клітини нашого організму, у тому числі киснем. Кисень у крові перебуває, головним чином, у пов'язаному з гемоглобіном стані, а гемоглобін міститься в еритроцитах (червоних кров'яних тільцях). Стани, при яких знижується рівень гемоглобіну в крові, називаються анемією або недокрів'ям.
Профілактика:
1. Збалансоване харчування. Найчастіше включайте в раціон продукти багаті на залізо і вітамін В12: печінка, язик, м'ясо, риба, більше фруктів та овочів - яблука, хурма, гранат, груші, шпинат, щавель.
2. Пам'ятайте, що аскорбінова кислота (віт. С) покращує всмоктування заліза. Джерела: болгарський перець, чорна смородина, відвар шипшини, полуниці, томати, зелені яблука).
3. Пийте чай і каву не раніше 30 хвилин після їжі, оскільки вони перешкоджають засвоєнню заліза.
4. Щорічно здавайте загальний аналіз крові і за необхідності приймайте препарати, що заповнюють нестачу речовин в організмі (особливо це необхідно вагітним).
5. Своєчасно звертайтеся за лікарською допомогою за наявності факторів ризику та ознак анемії.
6. Займайтеся помірною фізичною активністю (ходьба, біг, плавання, йога).
7. Відмовтеся від шкідливих звичок (куріння та вживання алкоголю).
А ви готові на це, щоб уникнути анемії?