Шість правил профілактики онкозахворювань
20:30, 15 Сер 2015 · Категорія: Лікування, Рак і пухлини · Переглядів 3911 ·
Медики переконані, що кількість захворювань на рак можна було б зменшити на половину, якщо б люди дотримувались зовсім простих профілактичних заходів. Детальніше читайте у "Країні Здоров'я".
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
1. Менше солі
Пошкодження внутрішніх стінок шлунка може призводити до захворювання на рак головного органу травлення. Найчастіше подразнення слизової поверхні шлунка спричинене саме надмірним вживанням солоної їжі.
2. Більше кальцію
Запаси кальцію можна поповнювати, споживаючи зелені листяні овочі, мигдаль та сири. Високий рівень кальцію в раціоні зменшує ризик захворювання на рак товстої кишки та шлунка.
3. Обмежена кількість м'яса у раціоні
Надмірна кількість м'ясних страв у раціоні, на думку дієтологів, збільшує ризик захворювання на рак товстої кишки, який є другим за ступенем поширення на Заході. Фахівці рекомендують з'їдати не більше 500 г червоного м'яса на тиждень. До мінімуму варто звести споживання шинки, бекону, салямі і копченої яловичини. Водночас дієтологи радять надати перевагу курячому м'ясу.
4. Користь від клітковини
Учені довели, що вживання 30 г клітковини знижує на 50% захворювання на рак молочної залози у жінок. Ще один позитивний ефект — запобігання захворюванню на рак кишечника. А от білих вуглеводів експерти радять їсти менше, тобто звести до мінімуму споживання булок, пасти, рису, чіпсів. Корисними для організму будуть чорний хліб, цільнозернові продукти і якомога більше овочів, які багаті на клітковину.
5. Погризти горіхи — завжди час
Горіхи допомагають клітинам відновлювати свій ДНК та протистояти онкозахворюванням. Особливо горіхи допомагають попереджувати рак легенів.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи є у вас смертельно небезпечні родимки
6. Смажте, але не пересмажуйте
Підгоріла їжа виробляє хімічні речовини, що провокують розвиток деяких видів раку, включаючи рак матки і яєчників.
7. Цінність цитрусових
Щоденне вживання цитрусивох може у два рази знизити ризик раку ротової порожнини, горла і шлунка. Дієтологи радять також пити воду зі шматочком лимона, не забувати вичавлювати сік лайма на рибу і перекушувати апельсином між основними прийомами їжі.
8. Не нехтуйте брокколі
У брокколі міститься сульфорафон, який допомагає печінці швидше руйнувати хімічні речовини, які стимулюють розвиток раку. Готувати їх радять на пару протягом 3-4 хвилин.
9. Гігієна ротової порожнини
Запобігти раку допоможе і ретельне очищення ротової порожнини. Фахівці радять таки змушувати себе чистити зуби двічі на день. Ще одна рекомендація — регулярне використання зубної нитки.
10. Засмага за кермом
Людям, які проводять дуже багато часу за кермом, потрібно під час водіння наносити на шкіру сонцезахисний крем. Затоноване скло автомобіля може допомогти лише частково, тому що не блокує ультрафіолетові промені, які якраз пришвидшують виникнення раку шкіри.
Пошкодження внутрішніх стінок шлунка може призводити до захворювання на рак головного органу травлення. Найчастіше подразнення слизової поверхні шлунка спричинене саме надмірним вживанням солоної їжі.
2. Більше кальцію
Запаси кальцію можна поповнювати, споживаючи зелені листяні овочі, мигдаль та сири. Високий рівень кальцію в раціоні зменшує ризик захворювання на рак товстої кишки та шлунка.
3. Обмежена кількість м'яса у раціоні
Надмірна кількість м'ясних страв у раціоні, на думку дієтологів, збільшує ризик захворювання на рак товстої кишки, який є другим за ступенем поширення на Заході. Фахівці рекомендують з'їдати не більше 500 г червоного м'яса на тиждень. До мінімуму варто звести споживання шинки, бекону, салямі і копченої яловичини. Водночас дієтологи радять надати перевагу курячому м'ясу.
4. Користь від клітковини
Учені довели, що вживання 30 г клітковини знижує на 50% захворювання на рак молочної залози у жінок. Ще один позитивний ефект — запобігання захворюванню на рак кишечника. А от білих вуглеводів експерти радять їсти менше, тобто звести до мінімуму споживання булок, пасти, рису, чіпсів. Корисними для організму будуть чорний хліб, цільнозернові продукти і якомога більше овочів, які багаті на клітковину.
5. Погризти горіхи — завжди час
Горіхи допомагають клітинам відновлювати свій ДНК та протистояти онкозахворюванням. Особливо горіхи допомагають попереджувати рак легенів.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи є у вас смертельно небезпечні родимки
6. Смажте, але не пересмажуйте
Підгоріла їжа виробляє хімічні речовини, що провокують розвиток деяких видів раку, включаючи рак матки і яєчників.
7. Цінність цитрусових
Щоденне вживання цитрусивох може у два рази знизити ризик раку ротової порожнини, горла і шлунка. Дієтологи радять також пити воду зі шматочком лимона, не забувати вичавлювати сік лайма на рибу і перекушувати апельсином між основними прийомами їжі.
8. Не нехтуйте брокколі
У брокколі міститься сульфорафон, який допомагає печінці швидше руйнувати хімічні речовини, які стимулюють розвиток раку. Готувати їх радять на пару протягом 3-4 хвилин.
9. Гігієна ротової порожнини
Запобігти раку допоможе і ретельне очищення ротової порожнини. Фахівці радять таки змушувати себе чистити зуби двічі на день. Ще одна рекомендація — регулярне використання зубної нитки.
10. Засмага за кермом
Людям, які проводять дуже багато часу за кермом, потрібно під час водіння наносити на шкіру сонцезахисний крем. Затоноване скло автомобіля може допомогти лише частково, тому що не блокує ультрафіолетові промені, які якраз пришвидшують виникнення раку шкіри.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: