- Плоди застосовують як сечогінний, в'яжучий, кровоспинний і антисептичний засіб. - Насіння - як пом'якшувальний, обволікаючий, антисептичний та протизапальний. - Відвари плодів застосовують при шлунково-кишкових захворюваннях, при хворобах печінки і як блювотний засіб. - Відвари насіння - при проносах, маткових кровотечах, для полоскань при ангінах, зовнішньо - у вигляді примочок при очних захворюваннях.
Айва корисна для печінки
* Відвар плодів.
100 г айви, очищеної від кісточок, 800 мл води. Плоди залити холодною кип'яченою водою, довести до кипіння і кип'ятити протягом 3-5 хв, охолодити. Пити, як компот, по 1 склянці 3-4 рази на день для поліпшення роботи шлунково-кишкового тракту, при частих носових кровотечах і сильних менструаціях.
* Настоянка плодів.
50 г айви, 400 мл 40% медичного спирту. Плоди очистити від кісточок, залити спиртом і дати настоятися в темному місці при кімнатній температурі 6-8 г. Приймати 3 рази на день по 15-20 крапель перед їжею при анемії, "занепаді" сил.
* Сироп.
Дрібно нарізати плоди, залити водою і прокип'ятити до пом'якшення. Потім віджати сік і доварити цей сік до стану сиропу. Приймати при анемії, після перенесеної серйозної хвороби і при високій температурі по 1 ст. ложці 3-4 рази на день.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
10 геніальних цитат про здоров'я і виховання дітей