Більшість з нас, хто піклується про своє здоров'я, в основному звертають увагу на серце, мозок, легені та печінку, забуваючи про інші необхідні для нормальної роботи організму органи, вважаючи їх функцію менш важливою. Одним з таких органів є жовчний міхур.
Жовчний міхур - це невеликий орган, схожий за формою на персик, що розташований поруч із печінкою. Його функцією є накопичення жовчі, яку виробляє печінка. Коли ми їмо жирну їжу, жовч виділяється в кишечник для допомоги в процесі травлення. Такі шкідливі звички, як погане харчування, сидячий спосіб життя, і, як наслідок, ожиріння, здатні значно погіршити роботу жовчного міхура. Хоча видалення жовчного міхура і не є смертельно небезпечним, у людини псується процес травлення, від чого він скаржиться на діарею, блювоту, нетравлення, запори і метеоризм. З часом ці проблеми можуть перерости в більш серйозні захворювання.
Для того, щоб зберегти жовчний міхур здоровим, експерти радять займатися спортом і стежити за своїм харчуванням. Серед продуктів, необхідних для нормальної роботи цього органу, можна відзначити наступні.
Дуже корисний для жовчного міхура неочищений рис. На відміну від білого рису, він містить більше клітковини, яка поліпшує травлення. У людини, у якого є проблеми з жовчним, або цей орган відсутній, часто бувають запори, боротися з якими і допомагає їжа, багата клітковиною.
Морквина гарна не тільки для очей, але і для здоров'я жовчного міхура. Хворим рекомендують їсти моркву або пити морквяний сік щодня, оскільки він очищає жовчний міхур. Також, від хвороб жовчного міхура допомагає сік з буряка, очищає цей орган від токсинів і знижує рівень запалення.
Волокниста їжа необхідна всім людям, і особливо тим, хто скаржиться на жовчний міхур. Вівсянка є відмінним джерелом харчових волокон, необхідних для здоров'я ШКТ, так само як і ягоди, які також корисні для здоров'я нирок