Як уникнути весняних хвороб: поради
08:00, 21 Бер 2013 · Категорія: Лікування, Інфекції · Переглядів 4873 ·
Дізнайся, що потрібно робити, щоб уникнути авітамінозу, ГРВІ, загострення захворювань шлунково-кишкового тракту і сечостатевої системи, а також вірусних захворювань шкіри цієї весни.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Сплеск цих захворювань пояснюється, в першу чергу, сезонною перебудовою організму і деякими зовнішніми чинниками.
Авітаміноз
Після зими наш організм сильно виснажений мізерним раціоном харчування і багато хто відчуває нестачу вітамінів і мікроелементів. У результаті навесні у людини спостерігається втома і сонливість, нігті стають ламкими, а волосся - тьмяними. Супутниками авітамінозу називають стрес, порушення роботи шлунково-кишкового тракту. В якості заходів профілактики лікарі рекомендують подбати про повноцінне збалансоване, різноманітне харчування, адже основну частину вітамінів можна отримати з продуктів харчування.
Так, навесні слід відмовитися від деяких заморожених продуктів або тепличних овочів і фруктів на користь їх свіжих сезонних аналогів. До них відносяться: редиска, огірки, щавель, салат, цибуля-порей, петрушка і кріп.
З підвищенням температури повітря організм витрачає менше енергії на збереження свого тепла, тому частку тваринних білків у раціоні можна скоротити і замінити їх на рослинні. А в якості освіжаючих напоїв краще віддати перевагу трав'яному і фруктовому чаю, настоянці з шипшини, свіжовичавленим сокам. Крім цього важливо також проконсультуватися з лікарем щодо курсу вітамінотерапії.
ГРВІ
Хоча за календарем весна вже наступила, погода залишається досить мінливою. Саме тому, як і раніше легко захворіти на ГРВІ. Деякі віруси, наприклад, вірус парагрипу, активізуються в перехідний період між зимою і весною.
Супутниками ГРВІ називають астму та алергію. Лікарі закликають не нехтувати теплим одягом і не переохолоджуватися на вулиці, частіше провітрювати приміщення будинку і на роботі (бажано в свою відсутність).
Захворювання шлунково-кишкового тракту
Саме ранньою весною, в міжсезоння у багатьох починаються проблеми з шлунково-кишковим трактом (ШКТ), загострюється хронічний гастрит і виразкова хвороба. Важливий пункт у їх профілактиці - дотримання спеціальної дієти. Харчування має бути повноцінним та включати всі необхідні елементи - білки, жири і вуглеводи. Слід уникати смажених, копчених, маринованих і гострих страв, так само як і занадто гарячих або холодних. Продукти краще запікати або варити. Також необхідно суворе дотримання дробового режиму харчування: їсти 4-5 разів на добу невеликими порціями. Людям, які мають проблеми зі шлунком, бажано також захистити себе від стресу. За словами лікарів, він негативно позначається на ШКТ.
Захворювання сечостатевої системи
У список весняних захворювань входить цистит, жертвами якого найчастіше стають жінки. Переохолодження провокує зростання патологічної флори, яка в невеликій кількості майже завжди присутня в організмі, не завдаючи при цьому йому ніякої шкоди. Однак застуда може сприяти розвитку запального процесу. У більшості випадків при циститі уражається слизова оболонка сечового міхура. При цьому виникають позиви до прискорене сечовипускання, яке стає утрудненим і болючим. Крім того, такий стан супроводжується дратівливістю, іноді підвищенням температури, загальним нездужанням.
Весняний катар
У весняний період, як правило, спостерігається запалення кон'юнктиви повік і очного яблука - весняний катар. Хвороба супроводжується певними симптомами: почервоніння ока, сльозотеча, запальна реакція. Для неї характерне утворення великих твердих сплощень молочно-рожевого кольору розростань на кон'юнктиві верхньої повіки. При цьому кон'юнктива стає мутнуватою і як би покривається тонкою білуватою плівкою.
Для профілактики весняного катару офтальмологи рекомендують пацієнтам, у яких захворювання носить сезонний характер і починається приблизно в один і той же час, завчасно починати приймати протиалергічні препарати. Як правило, це клас препаратів, які засновані на принципі блокування дегрануляції тучних клітин. Це дозволяє істотно знизити вираженість симптоматики, а у випадках легкого перебігу захворювання і зовсім запобігти його напади.
Стрес
Після довгої зими, перенесених вірусних захворювань організм людини, як правило, ослаблений. Саме в цей час спостерігається зниження працездатності, апатія, перепади настрою, дратівливість.
В якості профілактики медики радять фізичні навантаження, що сприяють виробленню гормону радості - ендорфіну. Якщо фізичні вправи виконувати регулярно, то вони починають надавати довгостроковий вплив, підвищуючи стійкість до стресів.
Вірусні захворювання шкіри
Захисні сили організму у весняний період слабшають, після зими шкіра рук та обличчя стає збезводненою і має тьмяний відтінок. У цей період часто розвиваються вірусні захворювання шкіри, серед них - звичайні бородавки, які з'являються на руках і ногах, а також плоскі бородавки - на обличчі.
Також нерідко загострюються і інші шкірні захворювання, одним з найбільш серйозних серед яких є дерматит, який пов'язаний з використанням нової косметики, введенням нових продуктів в харчовий раціон.
Авітаміноз
Після зими наш організм сильно виснажений мізерним раціоном харчування і багато хто відчуває нестачу вітамінів і мікроелементів. У результаті навесні у людини спостерігається втома і сонливість, нігті стають ламкими, а волосся - тьмяними. Супутниками авітамінозу називають стрес, порушення роботи шлунково-кишкового тракту. В якості заходів профілактики лікарі рекомендують подбати про повноцінне збалансоване, різноманітне харчування, адже основну частину вітамінів можна отримати з продуктів харчування.
Так, навесні слід відмовитися від деяких заморожених продуктів або тепличних овочів і фруктів на користь їх свіжих сезонних аналогів. До них відносяться: редиска, огірки, щавель, салат, цибуля-порей, петрушка і кріп.
З підвищенням температури повітря організм витрачає менше енергії на збереження свого тепла, тому частку тваринних білків у раціоні можна скоротити і замінити їх на рослинні. А в якості освіжаючих напоїв краще віддати перевагу трав'яному і фруктовому чаю, настоянці з шипшини, свіжовичавленим сокам. Крім цього важливо також проконсультуватися з лікарем щодо курсу вітамінотерапії.
ГРВІ
Хоча за календарем весна вже наступила, погода залишається досить мінливою. Саме тому, як і раніше легко захворіти на ГРВІ. Деякі віруси, наприклад, вірус парагрипу, активізуються в перехідний період між зимою і весною.
Супутниками ГРВІ називають астму та алергію. Лікарі закликають не нехтувати теплим одягом і не переохолоджуватися на вулиці, частіше провітрювати приміщення будинку і на роботі (бажано в свою відсутність).
Захворювання шлунково-кишкового тракту
Саме ранньою весною, в міжсезоння у багатьох починаються проблеми з шлунково-кишковим трактом (ШКТ), загострюється хронічний гастрит і виразкова хвороба. Важливий пункт у їх профілактиці - дотримання спеціальної дієти. Харчування має бути повноцінним та включати всі необхідні елементи - білки, жири і вуглеводи. Слід уникати смажених, копчених, маринованих і гострих страв, так само як і занадто гарячих або холодних. Продукти краще запікати або варити. Також необхідно суворе дотримання дробового режиму харчування: їсти 4-5 разів на добу невеликими порціями. Людям, які мають проблеми зі шлунком, бажано також захистити себе від стресу. За словами лікарів, він негативно позначається на ШКТ.
Захворювання сечостатевої системи
У список весняних захворювань входить цистит, жертвами якого найчастіше стають жінки. Переохолодження провокує зростання патологічної флори, яка в невеликій кількості майже завжди присутня в організмі, не завдаючи при цьому йому ніякої шкоди. Однак застуда може сприяти розвитку запального процесу. У більшості випадків при циститі уражається слизова оболонка сечового міхура. При цьому виникають позиви до прискорене сечовипускання, яке стає утрудненим і болючим. Крім того, такий стан супроводжується дратівливістю, іноді підвищенням температури, загальним нездужанням.
Весняний катар
У весняний період, як правило, спостерігається запалення кон'юнктиви повік і очного яблука - весняний катар. Хвороба супроводжується певними симптомами: почервоніння ока, сльозотеча, запальна реакція. Для неї характерне утворення великих твердих сплощень молочно-рожевого кольору розростань на кон'юнктиві верхньої повіки. При цьому кон'юнктива стає мутнуватою і як би покривається тонкою білуватою плівкою.
Для профілактики весняного катару офтальмологи рекомендують пацієнтам, у яких захворювання носить сезонний характер і починається приблизно в один і той же час, завчасно починати приймати протиалергічні препарати. Як правило, це клас препаратів, які засновані на принципі блокування дегрануляції тучних клітин. Це дозволяє істотно знизити вираженість симптоматики, а у випадках легкого перебігу захворювання і зовсім запобігти його напади.
Стрес
Після довгої зими, перенесених вірусних захворювань організм людини, як правило, ослаблений. Саме в цей час спостерігається зниження працездатності, апатія, перепади настрою, дратівливість.
В якості профілактики медики радять фізичні навантаження, що сприяють виробленню гормону радості - ендорфіну. Якщо фізичні вправи виконувати регулярно, то вони починають надавати довгостроковий вплив, підвищуючи стійкість до стресів.
Вірусні захворювання шкіри
Захисні сили організму у весняний період слабшають, після зими шкіра рук та обличчя стає збезводненою і має тьмяний відтінок. У цей період часто розвиваються вірусні захворювання шкіри, серед них - звичайні бородавки, які з'являються на руках і ногах, а також плоскі бородавки - на обличчі.
Також нерідко загострюються і інші шкірні захворювання, одним з найбільш серйозних серед яких є дерматит, який пов'язаний з використанням нової косметики, введенням нових продуктів в харчовий раціон.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: