В нашій країні популярнішим ферментованим продуктом за комбучу є хіба що квашена капуста.
Кавова комбуча
Комбучу можна легко приготувати вдома. Багато хто з нас цим активно займався в дитинстві.
На два літри напою візьміть 240 грамів цукру, 1,8 літра води, 200 грамів свіжомеленої кави, 200 мілілітрів чайного гриба. Ще потрібні бактерії SCOBY 1 або симбіотики, вони продаються в аптеках.
Спочатку потрібно приготувати сироп. Зʼєднати 240 грамів цукру з водою із загального об'єму в пропорції 1:1 і довести до кипіння. Кавову гущавину перелити у великий термос і залити сиропом. Тепер додайте решту води та дайте охолонути до кімнатної температури.
Майбутній кавовій комбучі потрібно постояти одну ніч у холодильнику. Вранці напій можна процідити та перелити у велику каструлю.
Додайте 200 мілілітрів чайного гриба та проваріть настій. Тепер можна додати закваску, накрити ємність марлею або рушником та залишити для бродіння на 7-10 днів.
Тут важливо стежити, щоб гриб не засох, поливайте його час від часу рідиною з каструлі.
Коли кавова комбча буде готова, зберігати її треба в скляних пляшках у холодильнику.