Відомо, що організм людини не здатний виробляти жирні кислоти омега-3, тому вкрай важливо отримувати їх з продуктів. У великих кількостях речовина міститься в рибі, насінні і горіхах
Небезпечний побічний ефект виявили у корисних омега-3 кислот
Омега-3 необхідне для запобігання когнітивних розладів, зменшення запалення в організмі і навіть для здорової шкіри. Однак нове дослідження виявило, що добавки з цими кислотами пов'язані з певними ризиками.
Зокрема, вчені з Європейського товариства кардіологів (ESC) з'ясували, що додатковий прийом цих кислот може викликати фібриляцію передсердь (AF або AFib). Результати роботи були опубліковані в European Heart Journal: Cardiovascular Pharmacotherapy.
Цей стан характеризується неправильною роботою серцевого м'яза, при якій він починає битися нерегулярно. Як пояснили в ESC, в цьому випадку збільшується ймовірність інсульту в п'ять разів. Крім того, Американська кардіологічна асоціація (AHA) зазначає, що AFib збільшує ризик утворення тромбів, серцевої недостатності та інших проблем з серцем.
Дослідження також показало, що жирні кислоти омега-3 можуть особливо збільшувати ризик розвитку AF у тих, хто в анамнезі вже має проблеми з серцем. Однак вчені підкреслили, що це не означає необхідності відмови від поживної речовини, але прийом добавок повинен проходити виключно під контролем фахівця.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Як зробити свято для дітей, які не вірять в диво?
10 геніальних цитат про здоров'я і виховання дітей