З давніх-давен ця ягода відома своїми корисними властивостями. Йдеться про одну з найпопулярніших ягід - чорну смородину. Однак корисні не тільки самі її плоди, а й листя та стебла цієї рослини, які часто додають в цілющі відвари
Всім відома ягода може стати джерелом необхідних вітамінів
Чорна смородина містить велику кількість вітаміну C, вітамінів групи B, наприклад, тіамін і пантотенову кислоту. Також в 100 грамах смородини можна знайти такі мінерали, як залізо, кальцій, мідь і магній, а ще антиоксиданти антоціани і флавоноїди. Унікальність ягодам надає вміст у них жирних кислот омега-3 і омега-6.
Від чого допомагає
За рахунок такої великої кількості корисних речовин, область застосування чорної смородини досить широка. Так, цю ягоду можна їсти тим, хто прагне знизити рівень холестерину або полегшити симптоми артриту, позбутися від безсоння.
Ось список всіх станів, з якими допомагає боротися чорна смородина:
- зменшує запалення суглобів; - знижує ризики розвитку раку; - покращує зовнішній вигляд шкіри; - покращує зір; - знижує ризики розвитку атеросклерозу і захворювань серцево-судинної системи; - оптимізує роботу шлунково-кишкового тракту, допомагає з запорами; - уповільнює випадання волосся; - бореться з респіраторними проблемами, зміцнює імунітет; - полегшує симптоми герпесу; - захищає від розвитку хвороботворних мікроорганізмів.
Як вживати
Є багато різних способів того, як можна використовувати чорну смородину в кулінарії. Наприклад, її можна вживати у вигляді:
Крім алергії або індивідуальної нестерпності, її надмірне вживання також може спровокувати ряд неприємних побічних ефектів. До них відносяться діарея і головний біль, які викликає велика кількість гамма-ліноленової кислоти. Також можна зіткнутися з проблемами зі згортанням крові. Крім того, звертати увагу на кількість уживаних ягід необхідно вагітним і годуючим грудьми. Найкраще проконсультуватися з цього питання з лікарем.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
10 геніальних цитат про здоров'я і виховання дітей