Чим втамувати спрагу в пандемію: готуємо багаті вітаміном С напої з цитрусових
16:00, 17 Лип 2021 · Категорія: Харчування, Вітаміни, Жіноче здоров'я, Чоловіче здоров'я · Переглядів 972 ·
Лікар розкрила секрети приготування і вживання цитрусових напоїв, незамінних в періоди сезонних застуд або вірусних епідемій
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
Вітамін С - головний захисник нашого імунітету в період пандемії: аскорбінова кислота, що міститься в цитрусових, робить судини еластичнішими, забезпечує стійкість до стресу і підтримує кровотворення.
Про те, в чому користь і сила напоїв з цитрусових, розповіла лікар-дієтолог Юлія Чехоніна.
Усуваємо дефіцит вітаміну С
Лимони, апельсини, мандарини, грейпфрути - одні з найдоступніших фруктів. Їх прийнято їсти взимку для профілактики застуди та влітку для різноманітності вітамінів. Однак в цей літній сезон, коли ситуація з коронавірусною інфекцією загострилася, необхідно зміцнювати свій імунітет. У цьому допоможуть прості і смачні напої з цитрусових.
Отже, щоб збагатити свій організм аскорбіновою кислотою, досить випивати близько 200 мл свіжовичавленого соку в день. Однак варто врахувати, що мандарин і апельсин - з числа найсолодших цитрусових. В апельсині до 12 г фруктози, а в мандарині - 6 г. Тому дієтолог рекомендувала шукати на ринку або в супермаркетах саме турецькі фрукти: на смак вони не нудотно-солодкі і цукру в їх складі значно менше.
Користь м'якоті
Найчастіше, роблячи свіжовичавлений сік, м'якоть від фрукта ми викидаємо, і це головна помилка при приготуванні напою. Дієтолог впевнена, що м'якоть містить клітковину, тому найкорисніший сік - напій з додаванням м'якоті. Харчові волокна в поєднанні з органічними кислотами стимулюють жовчовидільну функцію і моторику кишечника. А також покращують стан мікробіоти, яка бере участь в синтезі деяких вітамінів і в підтримці імунної системи. І що не менш важливо, клітковина сприяє зниженню ваги.Примітно, що більшу кількість клітковини знаходиться саме в мандарині і лимоні.
Сила шкірки
Ще одна помилка при приготуванні напою з цитрусових - ігнорування шкірки. У ній міститься біологічно корисні речовини: наприклад, флавоноїд гесперидин сприяє поліпшенню циркуляції крові і зниження ризику виникнення захворювань судин і головного мозку. Також шкірка цитрусових підвищує імунітет і покращує мікрофлору дихальних шляхів.
Велику користь імунній системі принесе чай з часточкою лимона, лайма чи апельсина в шкірці. Аромат такого чаю принесе не тільки задоволення, але і відновить нюх після перенесення інфекції.
Смузі - джерело вітамінів
У цитрусових велика кількість мінералів - калію, магнію і кобальту. При їх дефіциті послаблюється імунна система. Для того, щоб заповнити недолік мінералів, досить приготувати смузі:
- візьміть 4 ароматних мандарина і відокремте фрукти від шкірки;
- збийте часточки з водою (1 гранований стакан) і йогуртом (1 склянка);
- додайте до вмісту цедру мандарина.
Про те, в чому користь і сила напоїв з цитрусових, розповіла лікар-дієтолог Юлія Чехоніна.
Усуваємо дефіцит вітаміну С
Лимони, апельсини, мандарини, грейпфрути - одні з найдоступніших фруктів. Їх прийнято їсти взимку для профілактики застуди та влітку для різноманітності вітамінів. Однак в цей літній сезон, коли ситуація з коронавірусною інфекцією загострилася, необхідно зміцнювати свій імунітет. У цьому допоможуть прості і смачні напої з цитрусових.
Отже, щоб збагатити свій організм аскорбіновою кислотою, досить випивати близько 200 мл свіжовичавленого соку в день. Однак варто врахувати, що мандарин і апельсин - з числа найсолодших цитрусових. В апельсині до 12 г фруктози, а в мандарині - 6 г. Тому дієтолог рекомендувала шукати на ринку або в супермаркетах саме турецькі фрукти: на смак вони не нудотно-солодкі і цукру в їх складі значно менше.
Користь м'якоті
Найчастіше, роблячи свіжовичавлений сік, м'якоть від фрукта ми викидаємо, і це головна помилка при приготуванні напою. Дієтолог впевнена, що м'якоть містить клітковину, тому найкорисніший сік - напій з додаванням м'якоті. Харчові волокна в поєднанні з органічними кислотами стимулюють жовчовидільну функцію і моторику кишечника. А також покращують стан мікробіоти, яка бере участь в синтезі деяких вітамінів і в підтримці імунної системи. І що не менш важливо, клітковина сприяє зниженню ваги.Примітно, що більшу кількість клітковини знаходиться саме в мандарині і лимоні.
Сила шкірки
Ще одна помилка при приготуванні напою з цитрусових - ігнорування шкірки. У ній міститься біологічно корисні речовини: наприклад, флавоноїд гесперидин сприяє поліпшенню циркуляції крові і зниження ризику виникнення захворювань судин і головного мозку. Також шкірка цитрусових підвищує імунітет і покращує мікрофлору дихальних шляхів.
Велику користь імунній системі принесе чай з часточкою лимона, лайма чи апельсина в шкірці. Аромат такого чаю принесе не тільки задоволення, але і відновить нюх після перенесення інфекції.
Смузі - джерело вітамінів
У цитрусових велика кількість мінералів - калію, магнію і кобальту. При їх дефіциті послаблюється імунна система. Для того, щоб заповнити недолік мінералів, досить приготувати смузі:
- візьміть 4 ароматних мандарина і відокремте фрукти від шкірки;
- збийте часточки з водою (1 гранований стакан) і йогуртом (1 склянка);
- додайте до вмісту цедру мандарина.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: