Цукор може шкодити судинам набагато сильніше, ніж жирне м'ясо.
Вуглеводи та атеросклероз
Харчування людей значно впливає на їх схильність до атеросклерозу. Для нього характерні жорсткість судинних стінок, зниження еластичності судинної тканини, нездатність судин розтягуватися для просування більшої кількості крові, а також бляшок холестерину. Нагромаджуючись у судинах і артеріях, ці відкладення холестерину кальцинуються і починають закупорювати їх внутрішній простір, порушуючи кровообіг. Наслідком цієї патології може бути інфаркт чи інсульт.
Прийнято вважати, що атеросклероз - це наслідок великої кількості жирного м'яса в раціоні, проте він безпосередньо пов'язаний із вживанням вуглеводів.
Наступні продукти особливо серйозно підвищують ризик атеросклерозу при частому вживанні:
- різноманітні ласощі, десертні вироби промислового виробництва; - продукти або страви з пшеничного білого борошна; - каші та пюре швидкого приготування; - білий рис; - продукти з високим ГІ (глікемічний індекс).
Ознаки атеросклерозу. Що може вказувати на проблему? - дискомфорт у грудях; - болі в руках та ногах при фізичних навантаженнях; - відчуття нестачі повітря; - постійне відчуття втоми; - слабкість;
Люди після 40 років часто мають невиявлений атеросклероз. Людям після 40 років лікарі рекомендують проходити профілактичні обстеження судин та серця, знати про свій рівень холестерину. Багато хто в цьому віці має не діагностовану патологію.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:
10 геніальних цитат про здоров'я і виховання дітей